Overlijden Huguette De Bleecker-Ingelaere

Gent en Vlaamse Beweging verliezen een monument
Huguette De Bleecker-Ingelaere (°22-08-1941 – †10-12-2009)
Donderdagochtend, 10 december, is op de palliatieve afdeling van het Sint-Lucasziekenhuis in Gent Huguette De Bleecker-Ingelaere overleden. Zij was 68 jaar.
Al van toen ze nog tiener was, was Huguette Ingelaere bezig met haar ideaal: Vlaanderen. Zij noemde het een levensopgave in dit ondermaanse. Via actiegroepen, jeugdorganisatie en partijpolitiek (Volksunie) belandde de militante onder meer tien jaar in de Oost-Vlaamse provincieraad. Na nog eens tien jaar in de Gentse gemeenteraad ging Huguette zich vooral concentreren op de vrouwenbeweging (zij richtte het Forum van Vlaamse Vrouwen op). Als lerares Nederlands was ze ook steeds bezig met taalactiegroepen, bezigheden die ze kon blijven uitoefenen omdat haar echtgenoot, Jacques De Bleecker, dezelfde idealen deelde.
Het voorbije decennium combineerde Huguette haar activiteiten in diverse Gentse socio-culturele verenigingen met functies bij de Vlaamse Volksbeweging. Zij was er niet enkel een bezige bij in de Gentse afdelingswerking. Tot ver buiten haar geliefde thuisstad verwierf ze naam en vooral faam met haar schitterende voordrachten waarin niet zelden de Saksen-Coburgs een hoofdrol speelden.
Als lid van de raad van bestuur zette zij de voorbije jaren mee de bakens uit. Kaderleden van de VVB zullen haar voornamelijk kennen als de kordate maar tegelijk begripvolle voorzitter van de algemene vergadering. Enkele jaren geleden werd zij ondervoorzitter, een functie waarin zij sinds kort samen met Pieter Vandermoere het covoorzitterschap van de VVB waarnam. Eerder dit jaar nam zij ook het voorzitterschap van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) op zich.
Een korte maar fatale strijd tegen kanker maakte dat zij het zo fel verhoopte onafhankelijk Vlaanderen niet meer mocht meemaken en de vele plannen die ze nog koesterde niet meer ten uitvoer kon brengen.
Wie afscheid wil nemen, kan woensdag 16 december om 11 uur terecht voor de uitvaart in de kerk van Heilig Kerst op de hoek van de Sleepstraat en Doornzelestraat in Gent, midden de volkswijk die haar zo dierbaar was.
De Raad van Bestuur van de VVB

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...