Opnieuw bendegeweld in Blaarmeersen: “De Clercq faalt”
Foto: iStock.

Opnieuw bendegeweld in Blaarmeersen: “De Clercq faalt”

Het Vlaams Belang klopt opnieuw op tafel nadat er recente beelden opdoken van nieuwe vechtpartijen tussen allochtone jongerenbendes in de Blaarmeersen. Het zou gaan om een groep amokmakers uit Brussel die naar Gent kwamen om er ruzie te zoeken met een groep uit Gent. De feiten zouden dinsdag plaatsgevonden hebben. “Dit fenomeen is allesbehalve nieuw”, reageert Vlaams Belang-voorzitter in Gent Johan Deckmyn. “Vorige zomer beloofde burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) een kordate aanpak, maar klaarblijkelijk faalt zijn beleid. En de lente is nog maar net begonnen.”

Met het mooie weer steken helaas weer vechtpartijen de kop op. Opnieuw zakten Brusselse jongemannen – voornamelijk van allochtone afkomst – af naar de Gentse Blaarmeersen. Rond dinsdagmiddag vond een confrontatie plaats met jongelingen uit het Gentse, met in totaal zo’n 20 betrokkenen. De politie moest tussenbeide komen en sprak van ‘hevig geweld’, maar ging niet over tot arrestaties.

“Onaanvaardbaar”, reageert Deckmyn. “Moet ik burgemeester De Clercq herinneren aan de gelijkaardige incidenten deze zomer? De Clercq zou zijn diensten kordaat laten optreden, maar amokmakers gaan blijkbaar gewoon vrijuit. De Clercq beloofde tevens beter overleg met de burgemeesters van Brussel. Allemaal met weinig resultaat. Laat ons eerlijk zijn: de burgemeester staat erbij en kijkt ernaar… De lente is amper begonnen, moeten we ons met dit laks beleid elke week aan dit soort berichten verwachten? Ik vrees van wel.”

De partij roept op om kordaat te reageren met een intensere frequentie van patrouilles en gericht eenheden aan het Sint-Pietersstation te positioneren. Zij moeten de opdracht krijgen grote groepjes jongemannen die uit Brussel arriveren te signaleren aan hun collega’s in de Blaarmeersen of Rozebroeken. Verder pleit de partij voor een ‘zwarte lijst’ zoals dat van toepassing is in voetbalstadions bij de aanpak van hooligans. Op die manier kunnen relschoppers preventief geweerd worden van recreatiedomeinen – en zwembaden.

Lees ook:

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...