Open Vld en sp.a wensen bewoners van Antoniushof verder gerechtelijk te vervolgen

In de Gentse OCMW-raad van 10 november werd door de Open Vld -sp.a meerderheid toestemming gevraagd om hoger beroep in te stellen tegen het vonnis van de vrederechter, dit inzake de verhoging van de dagprijzen in de serviceflats Antoniushof.

Dit is door de oppositie en dus ook het Vlaams Belang voorlopig tegengehouden.

Verder gerechtelijk procederen, is de mensen op zinloze kosten jagen.

Sommige bewoners hebben beroep gedaan op de vrederechter om het geschil over de niet-contractuele opslag door het Gentse OCMW van 5 euro per dag te verbreken. Wat hen ook gelukt is.

Het OCMW moet de gelden teruggeven.

De Open Vld – sp.a meerderheid doet er alles aan om de “service” van de serviceflats Antoniushof steeds verder af te bouwen, zodat de bewoners meer en meer op zichzelf aangewezen zijn.

Als Vlaams Belang zullen we dit nooit goedkeuren.

Christian Bauwens
An Inghelram
OCMW-raadsleden Vlaams Belang

—————-

In de media verscheen hieromtrent het volgende:

OCMW mocht dagprijs niet verhoogd hebben
Vrederechter geef bewoners serviceflats Antoniushof gelijk

Een vrederechter heeft vorige week enkele bewoners van de OCMW-serviceflats Antoniushof in het gelijk gesteld in hun procedure tegen een huurverhoging van het OCMW. ‘In ons contract staat dat het OCMW de prijs niet eenzijdig mag verhogen. De opgelegde dagprijsverhoging met 5 euro is dan ook onwettig. We zijn blij dat de vrederechter ons volgt in zijn uitspraak’, reageren de bewoners. OCMW-voorzitter Geert Versnick wil in beroep gaan tegen de uitspraak.

De 120 bewoners van de serviceflats Antoniushof, kregen begin 2010 te horen dat de huur van de flats zou opslaan met 5 euro per dag. Dat schoot bij twee stellen in het verkeerde keelgat. Zij namen advocaat Vincent Van Britsom onder de arm en trokken naar de vrederechter.

‘Die deed eind oktober uitspraak’, stelt advocaat Van Britsom. ‘En die gaf de huurders gelijk. Het is te zeggen, de huurders van het eerste uur. Zij hebben contracten waarin zo’n eenzijdige verhoging van de huur duidelijk niet toegelaten is. Alleen een verhoging door een indexaanpassing komt ter sprake, andere verhogingen zijn uitgesloten. Het OCMW betwist dit, maar de rechter volgt onze argumentatie. De clausule staat alleen in de oorspronkelijke contracten uit 1997, later heeft het OCMW de formulering aangepast. Maar ruim eenderde van de bewoners heeft een contract uit 1997’, stelt Van Britsom. ‘De uitspraak van de rechter geldt alleen maar voor mijn cliënten. Maar elke andere bewoner kan nu ook naar de vrederechter stappen en zal er een gelijkaardige uitspraak bekomen, stelt de advocaat.

David versus Goliath

De bewoners reageren tevreden. ‘Dit is altijd een gevecht geweest van David – de senioren – tegen Goliath, het OCMW’, zeggen François De Caluwé en Gilbert Suwier. ‘Wij zijn nog een generatie die vertrouwen heeft in de wetten en besluiten die onze instellingen uitvaardigen. Maar wie pokert en bluft, moet zijn verlies kunnen aanvaarden. Deze keer hadden wij de betere kaarten. Een contract is een contract, het kan toch niet zijn dat een overheid niet zou respecteren wat er in een contract staat. Het OCMW moet de spelregels volgen.’

Beroep

OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD) reageert kort op de uitspraak. ‘Het is een zoveelste procedure. In een eerste procedure gaf de gouverneur ons gelijk.’

Donderdagavond kwam de OCMW-raad samen en werd het vonnis besproken. ‘Omdat de oppositie het punt niet op de agenda wou zetten, is er nog geen standpunt ingenomen, maar ik ben absoluut van plan om beroep aan te tekenen tegen deze uitpsraak’, stelt Versnick.

De prijsverhoging kwam er omdat er een exploitatietekort van meer dan 200.000 euro moet worden weggewerkt.
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden (Johan Cauwels en Johan Dillen)
14 november 2011

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...