Oog in Oog start campagne met opvallende slogan – Roep om meer vrouwelijke straatnamen


Het vrouwennetwerk Oog in Oog start een ludieke campagne: ze maakten het bordje ‘Straatnaam zoekt Vrouw’, en hopen dat heel Gent dat aan het raam hangt. “Zo willen we oproepen om meer straatnamen een vrouwennaam te geven”, klinkt het. Bovendien willen ze ook de internationale vrouwendag op 11 maart in de kijker zetten.

De campagne van Oog in Oog mag dan ludiek bedoeld zijn, er zit een grond van waarheid in: Gent is nogal seksistisch op het vlak van straatnamen. Eind 2009 hadden welgeteld 47 van de 2.712 straten in Gent een vrouwennaam, dat is nog geen 2%. En toen waren er wel al 506 straten met een mannennaam. De rest van de straatnamen zijn genoemd naar toponiemen, fauna, flora of gebeurtenissen. Sinds die tijd is de situatie iets verbeterd. In de Malpertuuswijk verschijnt binnenkort het bordje Amanda Foketstraat en in de nieuwe wijk Alsberghe Van Oost is resoluut voor zes vrouwennamen gekozen.

Toch blijft het dikwijls huilen met de pet op. Vorig jaar ontstond er een hele discussie rond de nieuw in te voeren naam Georgette Leblancqpad. Zowel het Vlaams Belang als Groen vonden dat belachelijk. “Dat is een Parisienne die één keer in Gent is geweest. En dan nog om haar minnaar Maurice Maeterlinck mee te nemen naar Parijs”, klonk het. Watteeuw somde toen een lange lijst op met Gentse vrouwen die echt een straatnaam verdienen. Maar zover is het nog niet gekomen.

Inhaalbeweging

In principe geeft het stadsarchief de voorzet voor een nieuwe straatnaam, want daar zijn voorwaarden aan verbonden. De persoon naar wie een straat vernoemd wordt, moet dood zijn (behalve leden van de koninklijke familie), en een historisch, wetenschappelijk of algemeen belang hebben gehad. “Eind 2010 besliste de gemeenteraad een inhaalbeweging in te zetten wat vrouwenstraatnamen betreft”, zegt Joke Vasseur van Oog in Oog. “En wij willen die intentie kracht bijzetten met die bordjes. Ze kunnen worden gedownload op www.ooginoog.be  of afgehaald in de Stadswinkel aan de Zuid.
Het zou leuk zijn mochten die bordjes voor heel wat Gentse ramen verschijnen. We hopen dat de Gentenaars dan mee op zoek gaan naar vrouwen die een straatnaam verdienen. Het feit dat er zes vrouwennamen in Alsberghe Van Oost komen, is alvast een mooi begin.” Ook in Oog organiseert daarom ook een wandeling naar die wijk, niet toevallig op 11 maart, de Internationale Vrouwendag. Schepen van Gelijke Kansen Guy Reynebeau steunt het initiatief dan ook ten volle. “De Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen in New York, tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Sindsdien zijn de leef- en werkomstandigheden van vrouwen al veel verbeterd, maar op wereldniveau is gelijkheid nog verre van gerealiseerd.” Op 11 maart heeft Oog in Oog een volledige programma uitgewerkt, samen met De Vieze Gasten, Voem, Trafiek en Vizit. Het programma staat op de website
www.ooginoog.be .
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...