OCMW moet van Geert Bourgeois Nederlands spreken

OCMW mag alleen helpen in het Nederlands

De Vlaamse minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA, foto) heeft een taalrichtlijn van het Gentse OCMW vernietigd. In dat besluit regelde het OCMW het gebruik van andere talen dan het Nederlands door zijn medewerkers. Dat moest hun een houvast geven in contacten met Nederlandsonkundigen. Maar de Vlaams Belang-fractie verkreeg de vernietiging van de richtlijn door de Oost-Vlaamse gouverneur. Het OCMW-bestuur vocht die vernietiging aan bij Bourgeois, maar vangt nu ook daar bot.

Volgens de minister zijn OCMW’s niet bevoegd om het taalgebruik te regelen en is de bestuurstaal in Vlaanderen het Nederlands. Uitzonderlijk en tijdelijk kan sprake zijn van enige ‘taalhoffelijkheid’ als de betrokkene Nederlandsonkundig is. Maar echte integratie betekent dat die persoon dan zo snel mogelijk Nederlands leert.
(De Tijd)

——————————-

OCMW mag alleen helpen in het Nederlands

Het Gentse OCMW mag haar cliënten niet langer helpen in andere talen. De richtlijn die dat mogelijk maakte, is door Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) geschortst.

Op 14 december 2010 keurde de OCMW-raad een richtlijn goed die het gebruik van andere talen dan het Nederlands voor haar medewerkers vastlegde. Die regel moest spraakverwarring aan de balies voorkomen. Volgens minister Bourgeois zijn OCMW’s niet bevoegd om het taalgebruik te regelen en is de bestuurstaal in Vlaanderen het Nederlands, behoudens enkele uitzonderingen.

De minister zegt wel dat een ‘taalhoffelijkheid’ in de hulpverlening kan als duidelijk is dat de hulpzoekende de Nederlandse taal onmachtig is. “Maar die uitzondering mag niet de regel worden.” Het OCMW heeft zich bij de belissing neergelegd. (EDG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...