OCMW Gent roept fraudecel in het leven


Het Gentse OCMW organiseert een controle- en inspectiecel tegen sociale fraude, nep-echtscheidingen, zwartwerk, valse arbeidscontracten en schijnvennootschappen. De ‘fraudecel’ bestaat uit twee maatschappelijk werkers en een trajectbegeleider van het Opleidings- en Tewerkstellingscentrum.

Vanaf maart kunnen steuntrekkers hun uitkering verliezen als ze onvoldoende gemotiveerd zijn om een interimjob af te werken. ‘We willen de schaarse overheidsmiddelen doelmatig maar ook rechtmatig inzetten’, zeggen OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD) en ondervoorzitter Piet Lampaert (SP.A). ‘Uitkeringen moeten bij mensen terecht komen die ze effectief nodig hebben. Een handhavingsbeleid is een rechtvaardigheidsbeleid, maar we willen geen heksenjacht ontketenen. Alleen wie de intentie heeft om te genieten van zijn rechten zonder zijn plichten na te komen, wordt gesanctioneerd.’

Vooral sociale fraude en zwartwerk, valse arbeidscontracten en schijnzelfstandigheid zullen systematisch worden aangepakt. Ook schijnscheidingen worden opgespoord. Samen met de uitzendsector start het OCMW Gent vanaf maart ook met het project Snelwerk-bemiddeling.

De beleidsnota werd goedgekeurd door SP.A, Open VLD en CD&V, terwijl Groen! en Vlaams Belang tegen stemden. De N-VA onthield zich. (KVK)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...