NSV! vreest zelf voor rellen bij debat

Politie verwacht problemen tijdens NSV!-debat

Het NSV! Gent vreest zelf voor ongeregeldheden bij het kopstukkendebat dat het vanavond wil organiseren op de Campus Schoonmeersen van de Hogeschool Gent.

‘Het is ons ter ore gekomen dat een aantal linkse verenigingen het gebouw enkele uren tevoren willen bezetten’, zegt NSV!-voorzitter Wouter Opdenacker. Dat is precies wat ook vorig jaar gebeurde, toen het NSV! een debat wilde organiseren op de Blandijn. Toen leidde dat tot rellen.

‘Wij distantiëren ons uitdrukkelijk van alle geweld’, zegt Opdenacker nu al bij voorbaat. Het NSV! vraagt de Hogeschool Gent wel om ‘alles in het werk te stellen om gewelddadige en ondemocratische protesten in de kiem te smoren’.

Bij de Hogeschool Gent, die het debat pas noodgedwongen en na een uitspraak van de rechter in haar lokalen moet laten doorgaan, zijn ze echter niet van plan om actief in te grijpen. ‘Wij hebben geen ordetroepen om onze campus te bewaken’, zegt woordvoerder Johan Persyn. ‘Wij zullen ons houden aan de bepaling van de rechter en het lokaal ter beschikking stellen, maar daar eindigt het verhaal voor ons. We hopen dat alles ordelijk verloopt, maar dat is de verantwoordelijkheid van de studenten zelf. Die zullen hun verstand moeten gebruiken.’ (TOD)
Publicatie: Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

————————-

Politie verwacht problemen tijdens NSV!-debat

De Gentse politie is goed voorbereid op eventuele ongeregeldheden tijdens het debat van de nationalistische studentenvereniging NSV!.

Het debat vindt vanavond om 20 uur plaats in Campus C van de Hogeschool Gent op de Voskens-laan. Extreem-linkse verenigingen hebben opgeroepen het debat te verstoren.

De gemoederen tussen linkse en rechtse studenten liepen vorig jaar aan de Blandijnberg zo hoog op dat de politie onder meer het waterkanon inzette. Ook dit jaar ziet het er niet goed uit. De problemen begonnen vorige week al toen de Hogeschool Gent, ondanks eerder gemaakte afspraken, weigerde haar auditorium ter beschikking te stellen van het NSV!. In kortgeding gaf een rechter het NSV! echter gelijk.

Waterkanon

Een valse start en de politie zal er dan ook alles aan doen opdat ongeregeldheden zoals vorig jaar vermeden worden. “Er zal heel wat politie op de been zijn die avond, want op hetzelfde ogenblik vindt vlakbij het Sint-Pietersplein een debat plaats van het KVHV, Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond”, zegt Sylvain De Coninck van de Gentse Politie. “Voor het NSV!-debat wordt extra personeel ingezet en houden we het waterkanon klaar.”

Wouter Opdenacker, voorzitter van NSV! Gent, hoopt dat alles rustig verloopt. “Wij zullen ons rustig houden en de politie haar werk laten doen. Er is alvast geen provocerend actiemateriaal voorzien. Als ongeregeldheden ons verhinderen het debat te voeren in het auditorium, is er in de buurt van het gebouw spreektijd gepland voor elke spreker. Zo zal niemand voor niets gekomen zijn.” (SLG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...