‘Niveau Vier’ onthult tal van gaten in veiligheidsbeleid Gent: Vlaams Belang legt plan op tafel
Foto: iStock.

‘Niveau Vier’ onthult tal van gaten in veiligheidsbeleid Gent: Vlaams Belang legt plan op tafel

Een nieuw seizoen van ‘Niveau Vier’ onthult een erbarmelijke veiligheidssituatie en de onthutsende omvang van de onderwereld in Gent. Illegale veelplegers plagen probleemwijken en Justitie krijgt geen vat op de situatie. Het Vlaams Belang eist een politiek antwoord van het stadsbestuur en Mathias De Clercq (Open Vld), die als burgemeester de Gentse politie leidt. “Het stadsbestuur moet stoppen met deze problematiek te minimaliseren, en met een nieuwe aanpak komen. Wij stellen alvast verschillende concrete maatregelen voor.”

De eerste incidenten die gefilmd werden in het derde seizoen van Niveau Vier – een televisiereeks die agenten op de baan volgt – tonen criminelen die gekend zijn voor een “60- tot 70-tal feiten” rond diefstal, drugs, heling, wapenbezit enzoverder. Toch blijken ze op vrije voeten tijdens de opnames. In de reportage kwam recidivisme dan ook uitgebreid in in beeld. Zo’n 200-300 veelplegers zouden daarbij verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de criminaliteit volgens Filip Rasschaert, korpschef van politiezone Gent. Met alle criminaliteit samengeteld, tikt dit aan tot 32.000 misdrijven per jaar of zo’n kleine 90 per dag. Dat toont vooral een probleem bij Justitie, maar er is ook een grote lokale verantwoordelijkheid, vindt de Gentse afdeling van het Vlaams Belang.

“De eerste aflevering toont nog maar eens aan dat justitie door en door rot is”, vertelt Gents fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang). “Maar stad Gent en De Clercq hebben desondanks belangrijke hefbomen die niet worden ingezet. De lokale politionele bevoegdheden moeten volledig uitgeput worden zodat veelplegers zo veel en zo permanent mogelijk van de straten worden geplukt. We mogen niet wachten op Justitie.”

Vlaams Belang Gent legt veiligheidsplan op tafel na ‘Niveau Vier’: uitbreiding en regularisatie STROP-team, zero-tolerance voor dealers met kleine hoeveelheden, camera’s en willekeurige controles

Het Vlaams Belang eist in dat kader dat het STROP-team, dat momenteel dit soort criminaliteit opvolgt in burger met een handvol vrijwilligers uit de politiediensten, wordt uitgebreid en geregulariseerd. Dit met een correcte vergoeding. Vers bloed is immers broodnodig, meent het Belang, want de huidige agenten in burger worden door nagenoeg iedereen in de probleemwijken herkend en hun aanwezigheid wordt in allerlei sociale media geseind.

De Niveau Vier-reportage toonde verder aan dat drugsdealers bepaalde tactieken succesvol gebruiken om arrestaties te vermijden. Illegale criminelen lopen rond met enkel kleine hoeveelheden drugs. Met slechts enkele bolletjes cocaïne op zak wordt men namelijk niet opgepakt, ook al dient de drugs om te dealen. Hoogstens wordt een PV opgesteld, maar dan enkel om door het parket verticaal geklasseerd te worden. Het Vlaams Belang wil dan ook een zero-tolerancebeleid waarbij dealers opgepakt worden ongeacht de drughoeveelheid.

Anderzijds moeten ook zaken als fietsdiefstal een grotere prioriteit krijgen volgens de partij, omdat dit een spil blijkt te zijn in heroïneconsumptie. Junkies stelen fietsen in grote getallen om hun druggebruik te financieren. Volgens Deckmyn moet een productieve strijd tegen drugs zowel de aanbod- als de vraagzijde bekampen. “Deze prioriteiten moeten ook worden vastgesteld in het Zonaal Veiligheidsplan in overleg met het parket van Oost-Vlaanderen.”

De partij herhaalt ten slotte wat het deze zomer al meermaals heeft aangekaart, namelijk dat politiecamera’s en willekeurige politiecontroles succesvol zijn bij dergelijke drugscriminaliteit. Dat bleek in de Brugse Poort, “maar kan ook werken in andere wijken zoals Ledeberg, Nieuw Gent en de prostitutiebuurt.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...