Nieuwjaarsreceptie breekt alle records – Ook drummen op Botermarkt en in Limburgstraat

Het Sint-Baafsplein stond gisteren afgeladen vol met naar schatting 10.000 Gentenaars voor de 12de nieuwjaarsreceptie van de stad. Voor het eerst stonden ook drankkraampjes op de Botermarkt en naast de Sint-Baafskathedraal. Ook daar was het drummen. Volgend jaar wil de stad de nieuwjaarsdrink uitbreiden naar de stadshal op het Emile Braunplein.

De eerste nieuwjaarsdrink van de stad dateert van het jaar 2000. “Toen vreesden we nog dat er geen volk zou zijn”, herinnert feestschepen Lieven Decaluwe zich. “We hadden de vier drankstandjes dicht bij mekaar gezet om een tegenvallende opkomst te maskeren. Inmiddels zitten we aan 16 kraampjes die samen 30.000 drankjes verdelen. Het blijft iets waar heel wat mensen naar uitkijken.” De stad zorgde dit jaar voor een aantal nieuwigheden. Zo kwamen er geen trams en bussen meer langs het Sint-Baafsplein. De voorgaande jaren ontstonden er nog gevaarlijke toestanden door trams die toch door de massa wilden rijden. Er was ook een ruimte in het NTGent waar baby’s verschoond konden worden. Helaas was het haast onbegonnen werk om op die plek te geraken. Verder werden voor het eerst ook de Botermarkt en een stuk van de Limburgstraat ingenomen. “Ook die nieuwe pleinen staan vol”, zei burgemeester Daniël Termont. “Zo’n massa precies inschatten is onmogelijk, maar het zou me niet verbazen als hier meer dan 10.000 mensen staan.” De nieuwjaarsreceptie van 2013 zal vermoedelijk iets comfortabeler verlopen. Dan wil de stad de nieuwjaarsdrink uitbreiden naar de stadshal op het Emile Braunplein. Voor heel wat Gentenaars is de nieuwjaarsdrink intussen een traditie geworden. Doorwinterde nieuwjaarsdrinkers herken je aan de voorbereidingen die ze treffen. De familie Goedertier uit Lochristi zakte af naar het Sint-Baafsplein met een strijkplank om drank en hapjes op te zetten. “Zo’n plank is ongelooflijk praktisch, ze staat meteen overeind en je kan ze makkelijk verplaatsen. Ik kreeg wel nogal rare blikken toen ik hiermee door de stad liep, maar ik vermoed dat de meeste mensen wel wisten dat ik op weg was naar de nieuwjaarsdrink”, lacht Jozef. Andere Gentenaars kozen voor vouwtafels, kinderkoetsen, banken en zelfs deksels van vuilnisbakken om hun hapjes en drankjes op uit te stallen.

Weer Suske en Wiske

Waar zoveel volk bijeen is, zijn er ook veel politici, zeker in een jaar van gemeenteraadsverkiezingen. Het was dan ook de ideale gelegenheid om contacten te leggen met de kiezers. Daniël Termont (sp.a), Siegfried Bracke (NV-A) en Mathias De Clercq (Open Vld) deelden vlotjes handjes uit. Pieter De Crem (CD&V) toonde zich niet. Alleen Vlaams Belang voerde openlijk campagne. De partij deelde kalenders uit met een verwijzing naar de strips van Suske & Wiske. Het afgelopen jaar werd ze nog veroordeeld voor het onrechtmatig gebruiken van de stripfiguren in een campagne. Ook toen ging het om drukwerk dat verdeeld werd op de nieuwjaarsreceptie. De zaak wordt momenteel behandeld in beroep.

Goed doel

Een aantal Gentse auteurs verkocht op het plein hun boeken en schonken per boek één euro aan het CAW Artevelde. Omstreeks 13 uur klokte de actie af op 112 euro. Een aantal auteurs bleven nog hangen om extra boeken aan de man te brengen. “Met dat geld kan heel wat soep bereid worden voor de daklozen. Volgend jaar doen we dit zeker nog eens.”
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...