Nieuwe lichting

Jong veulen en wit konijn naar Wetstraat

De verkiezingscampagne van 2010 zal in Gent niet de boeken in gaan als de levendigste uit de geschiedenis – is het u ook opgevallen dat de verkiezingsborden zelfs niet volgeplakt zijn geraakt? En toch staat er zondag heel wat op het spel, ook voor Gent. Kijk maar naar de prioriteiten die de kandidaten uit het Gentse naar voren schuiven. Van de treinen aan de Dampoort tot de werkgelegenheid, van een veiliger verkeer tot de malaise bij de Gentse politie, het zijn allemaal onderwerpen waar Brussel zijn zeg over heeft. En waarover bijgevolg de Gentse stem ook best in Brussel wordt gehoord.

Opvallend aan deze verkiezingen is dat die Gentse stem in de toekomst van een hele nieuwe lichting Gentse politici zal moeten komen. In één klap zwaaien oudgedienden als Tony Van Parys, Geert Versnick of Francis Van den Eynde af.

In hun plaats lanceert Open VLD nu definitief het jonge veulen Mathias De Clercq – die na drie jaar proefdraaien in de Kamer voor zijn vuurdoop staat als lijsttrekker – en mag wit konijn Siegfried Bracke voor de N-VA de Wetstraat van de andere kant gaan ontdekken. Ook de Gentse SP.A-schepen Karin Temmerman mag vanop haar tweede plaats in principe op beide oren slapen. Dat ook geldt voor Merelbekenaar Stefaan Van Hecke die voor Groen! voor de tweede keer naar de Kamer mag.

Daarmee zijn er voor onze streek al vier zetels zo goed als binnen. Het is ooit anders geweest, maar het kan nog een stuk beter worden. Zo staat ook de nieuwe Francis bij het Vlaams Belang, Tanguy Veys, er in principe goed voor op zijn derde plaats en als LDD net als drie jaar geleden de kiesdrempel haalt, mag ook Rudi De Kerpel naar Brussel.

Spannender wordt het voor NV-A’er Peter Dedecker en CD&V’er Filip Van Laecke, die op strijdplaatsen staan en absoluut zullen moeten knokken. Zij hebben echter hun lot nog in eigen handen. Dat geldt niet voor SP.A-opvolgster Cathy Plasman, die erop moet rekenen dat Daniël Termont zijn stunt van de Vlaamse verkiezingen kan overdoen en verkozen raakt als lijstduwer.

Als echter alle kandidaten-met-een-kans uit onze streek verkozen raken, zullen er negen Gentse stemmen te horen zijn in het parlement – een stevige score op twintig Oost-Vlaamse zetels. Maar voor dat lukt, zult u eerst wel voor hen moeten stemmen. Luister dus niet naar Stijn Meuris en stem. Stem bovendien wijs, en stem dus Gents. (tod)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...