Motie Oost-Vlaamse provincieraad voor passagiersvervoer per spoor in Gentse haven


De Oost-Vlaamse provincieraad keurde woensdagavond unaniem een motie goed met vijf punten om passagiersvervoer per spoor in de Gentse haven te verbeteren. Daarmee steunt de provincieraad de roep van Gents havenschepen Christophe Peeters (Open vld) en de Vereniging van Gentse Havengebonden Ondernemingen (VeGHO) om passagiersvervoer in te richten op de goederenspoorlijn 204 van Gent naar Zelzate.

De provincieraad nam akte van het “op-de-lange-baanschuiven” van het inleggen van een treinverbinding voor personen op lijn 204 in de Gentse haven. Daarnaast ondersteunt de raad een VeGHO-voorstel van treinaanbod, uurregeling en halteplaatsen.

De raad zegt ook dat het project een bijdrage levert in de reductie van CO2-uitstoot en past binnen het beleid dat het provinciebestuur ontwikkelt voor de verbetering van het regionaal reizigersvervoer per spoor.

De provincie vraagt de NMBS verder om de studie en implementatie van reizigersvervoer op lijn 204. In samenwerking met de stad Gent, vraagt ze dat de NMBS, De Lijn en Max Mobiel een initiatief nemen om de verbetering van het reizigersvervoer van en naar de Gentse haven te onderzoeken.

De unaniem goedgekeurde motie vervangt een motievoorstel van Vlaams Belanger Marc Joris. Ook in de Gentse gemeenteraad stelde diens partijgenoot Johan Deckmyn eerder al een gelijkaardige motie voor. (AHO)/
(Belga)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...