Minarettenverbod ook bij ons?

Vorige week werd in een bindend referendum in Zwitserland de bouw van nieuwe minaretten verboden. We legden de fel omstreden beslissing voor aan een aantal betrokken partijen. Saban Gök, gemeenteraadslid voor de sp.a in Gent, is teleurgesteld.
“Minaretten in Europa worden helemaal niet gebruikt zoals in Arabische landen. Hier heb je geen gebedsoproepers die van op de minaret de mensen aanzetten tot gebed. Dit gebeurt in de moskeeën zelf. Ik vind het heel jammer dat men overgaat tot zo’n beslissing, vooral ook omdat veel minaretten architecturaal heel mooi zijn.
Trouwens als het geluid zo’n probleem is, moet men kerktorens misschien ook maar afschaffen. Als je naar de affiches kijkt van de vragende partij voor dit verbod, dan zie je dat het een heel rechts en racistisch idee is: moslims in boerka’s die samen met minaretten worden afgebeeld op de Zwitserse vlag met een grote streep door. Blijkbaar wil men in crisistijd een vijand zoeken en die heeft men nu in de islam gevonden. Na het hoofddoekenverbod lijkt mij dit een zoveelste voorbeeld van pesterij. Anderzijds heb ik niet het idee dat dit in België snel ingang zal vinden.”

Ook bij ons zijn er voorstanders van een minarettenverbod. Gemeenteraadslid Johan Deckmyn van Vlaams Belang licht het partijstandpunt toe.
“Vooreerst ben ik blij vast te stellen dat er tegen het politiek correcte denken wordt ingegaan. Ik kan de beslissing van de Zwitsers begrijpen. Een minaret is toch een duidelijke veruitwendiging van de islam en er is helemaal geen noodzaak aan in Europa. Ik wil iedereen zijn vrijheid van godsdienst garanderen, maar we zijn hier toch in Europa, Wij zijn sinds mensenheugenis een christelijk continent en dat moet zo blijven. Ik zou het minarettenverbod ook graag in Vlaanderen ingevoerd zien. Er bestaan plannen voor de bouw van een nieuwe moskee in Gent, maar ik weet niet precies hoe ver ze daarmee staan. Maar het lijkt mij evident dat op die moskee ook geen minaret komt, al is dit natuurlijk een probleem van ruimtelijke ordening. Ik ben voorstander van godsdienstvrijheid maar dit lijkt mij een belangrijke stap om de voortschrijdende islamisering van Europa tegen te gaan.”

Bisdom Gent: “We maken ons zorgen”
De bisschop van Gent, Monseigneur Van Looy, vindt het minarettenverbod een fout signaal naar de moslimwereld : “Het is een teken van de tijd dat men meer en meer neigt naar  onverdraagzaamheid. Dit is de zoveelste keer dat een religieus symbool geviseerd wordt en het is absoluut geen goede aanzet tot samenwerking. Wij zijn voorstander van interreligieuze samenwerking en ik vrees dat er nu een stap teruggezet is in dat proces. Dit baart ons als katholieke kerk grote zorgen.” (Pdv)
De Streekkrant Gent-Centraal, 8 december 2009
(zie ook de bijlage)

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...