Lage emissiezone in Gent

Bron: Het Nieuwsblad 24.01.2020
Tussen nu en 2025 zal de ­lage-emissiezone naar schatting 30 miljoen euro binnenhalen. Tachtig procent daarvan zou komen uit cameraboetes van 150 euro. Dat staat in de begroting van de Stad. Klimaatschepen Tine Heyse (Groen) wil de LEZ “budgetneutraal invoeren”.

29.250.317 euro. Zoveel inkomsten zal de lage-emissiezone naar schatting genereren tussen 2020 en eind 2025. Die raming staat te lezen in het meerjarenplan van de Stad Gent. Een deel van die inkomsten is afkomstig uit de vergunningen die autobestuurders kunnen kopen.

LEZ kost Gent 14 miljoen maar moet meer dan dubbele opbrengen: ‘jackpot’ of ‘budgetneutrale operatie’?

Maar “tachtig tot vijfentachtig procent van de inkomsten” zal uit boetes komen. Dat staat te lezen in informatie die N-VA’er Ronny Rysermans in de gemeenteraad heeft opgevraagd. Wie geen vergunning heeft voor de Gentse LEZ, of een te oude wagen, kan vanaf 1 februari een boete van 150 euro in de bus krijgen. Dit jaar schat de Stad voor zo’n zes miljoen euro van die boetes te innen. Daarnaast heeft de verkoop van vergunningen al iets meer dan 1 miljoen euro opgebracht.

150 euro boete

De volgende jaren wordt geschat dat het aantal boetes zal terugvallen, zodra autobestuurders aan de LEZ zijn gewend. Toch worden in totaal twee keer zoveel inkomsten dan uitgaven geraamd.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...