Kritiek op te commerciële aanpak van wereldmuziekfestival

Polé Polé zwaar onder vuur

Het groter aanbod aan cultuur op de Gentse Feesten editie 2009 werd tijdens de evaluatie gisteren algemeen geprezen, maar er was ook kritiek. Vooral Polé Polé werd zwaar op de korrel genomen.

Polé Polé, tijdens de Gentse Feesten op de Gras- en Korenlei, kreeg op verschillende fronten kritiek. “Het festival van de wereldmuziek wordt steeds commerciëler”, zegt Bram Vandekerckhove van Groen!. “Ik kreeg de indruk dat de enige bedoeling dit jaar was zoveel mogelijk cocktails te verkopen. De site lijkt haar muzikale identiteit te verliezen. Dit in tegenstelling tot Boomtown, dat duidelijk voor pop en rock koos.”

“De organisator (Jo Bonte, red) heeft dit jaar opnieuw zijn dossier laattijdig ingediend en voortdurend aanpassingen aan zijn plannen aangebracht”, stond in de evaluatie te lezen. “Tevens werden tegen de afspraken in tijdens de Feesten nog zaken bijgebouwd.” Ook het feit dat Polé Polé 50 cent vroeg voor het gebruik van de toiletten, dit terwijl de stad een maximumprijs van 40 cent oplegt, kon op weinig begrip rekenen.

“Polé Polé is Congolees voor ‘kalm kalm'”, zegt schepen van Feestelijkheden Lieven Decaluwe. “Helaas handelt de organisatie ook volgens dat principe. Hun redenering lijkt: het komt wel in orde, indien niet vandaag, dan wel morgen. Voor onze diensten, die enorm veel werk steken in veiligheidsplannen, is deze houding niet werkbaar. Polé Polé schiet op meerdere vlakken tekort.”

Boomtown

Boomtown, dit jaar voor het eerst op de Kouter, was de ‘grote winnaar’ van de evaluatie. Iedereen was vol lof over de organisatie en nagekomen beloftes. Dat er volgend jaar een tweede editie komt, daarover bestaat dan ook geen twijfel. “Maar we zullen dat eerst weer goed moeten bekijken”, aldus Decaluwe.

Korenmarkt

Ook de Korenmarkt kwam even aan bod. “Ik heb de organisatoren laten weten dat ze volgend jaar het plein weer ter beschikking hebben”, lichtte directeur feestelijkheden Jan Schiettekatte toe. “Zij het op voorwaarde dat het anders wordt ingevuld. Op een nieuw plein lijkt ons een nieuwe identiteit aangewezen. We zouden er bijvoorbeeld het straattheaterfestival kunnen onderbrengen.”

Het feit dat er dit jaar duidelijk minder volk was op de Gentse Feesten, leidde ten slotte tot twee tegenovergestelde meningen. “Misschien zijn de Gentse Feesten wel over hun hoogtepunt heen”, aldus Francis Van den Eynde van Vlaams Belang. “Ik wil het stadsbestuur vragen op zijn hoede te zijn hiervoor.”

Voor Vandekerckhove was dit daarentegen vooral een positief gegeven. “Het was er veel aangenamer”, liet hij weten. “Voor Groen! is dit de richting die de Feesten moeten uitgaan.”

Ook rond het optreden van Lady Linn was heel wat te doen.
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...