Krakers doen hun goesting in Gent

Koppel keert terug van weekendje aan zee en vindt 13 krakers in living

“We zitten met de handen in het haar”, zegt Erik A. (59) ontredderd. Na een mooi weekend in Oostende voor de verjaardag van zijn vrouw Linda L. (59), kwam het koppel maandagavond tot de vaststelling dat het huurhuis van Linda op het Stapelplein in Gent gekraakt was door Romazigeuners. De vrouw kon haar eigen woning niet meer binnen, en dat een dag voor ze onder het mes diende te gaan.

“Het was eigenlijk de ideale voorbereiding op haar operatie. Een leuk weekendje in Oostende: rust, eten en plezier maken. Om daarna dan richting huis te gaan en een goede nachtrust te hebben voor de chirurgische ingreep aan haar elleboog de dag nadien”, zegt Erik. “Maar onze thuiskomst kende een onverwachte wending. De deur stond op een kier; ik duwde ze open en zag hoe er dertien personen in het huis van Linda binnenstonden. Je weet niet wat je ziet. Mijn vrouw woont en leeft daar. Ongeloof, ik kan het niet anders formuleren.”

Machteloos

Vier uur lang hebben ze daar gestaan, van 22 u tot 2 uur ’s nachts, machteloos. De politie kon niks doen. Uiteindelijk zijn Erik en Linda onder politiebegeleiding wel nog hun meest kostbare zaken gaan halen, maar daar bleef het bij. “Mijn muziekinstallatie was al verdwenen, wie weet wat nog verdwijnt of wat de toekomst brengt. We hebben geen poot om op te staan.” aldus Erik. “De krakers wisten heel goed hoe ze te werk moesten gaan. Ze hebben een schuifslot geïnstalleerd aan de deur, zodat ze van binnen naar buiten kunnen, maar niemand zomaar binnen kan. Niemand kan ze raken. Dat is toch ongelofelijk?“

De operatie van Linda verliep vlot dinsdagochtend, maar ze is totaal overstuur. “Na zoiets voel je je niet meer veilig.” zegt Erik. “We gingen nieuwe meubels installeren in haar huisje, we hadden mooie plannen. Nu zal Linda bij mij intrekken voor de eerste drie weken en we zien wel wat de toekomst brengt.”

Voor de eigenaar van het pand, Karin V., is het de zoveelste keer dat ze een procedure moet opstarten. “Het is al de derde keer nu dat ik advocaten moet inschakelen om krakers buiten te krijgen.” zegt Karin.

 Deur toegemetseld

“De eerste keer was in 2014, bij een ander pand van ons enkele huizen verder.

Toen hebben ze letterlijk heel het huis leeggehaald, deuren waren eruitgehaald, er bleef niks over van het oorspronkelijk huis. Hun vuil, slachtafval en hun toiletbezoeken deden ze in de tuin. Het huis was onbewoonbaar nadien. Erna hebben we de voordeur toegelast, maar dat hielp ook niet. Twee jaar later was het weeral zover en hebben we uiteindelijk de deur moeten toemetselen. Nu zitten we weer met dezelfde miserie. We staan met onze rug tegen de muur.

Er moet snel een oplossing komen, dit is absurd. Daarnaast, hoe weten die mensen eigenlijk wanneer zo’n huis leeg staat? Het koppel was een weekendje weg, is dit dan het werk van tipgevers?“

Het Laatste NNieuws 2/11/2017 – Jeffrey Dujardin

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...