Koninklijk besluit in voorbereiding om ook synthetische cannabis te verbieden


Er wordt aan een koninklijk besluit gewerkt om ook synthetische cannabis te verbieden. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx woensdag in de Kamercommissie Volksgezondheid aan, in antwoord op een vraag van Tanguy Veys (Vlaams Belang).

Veys ondervroeg de minister naar aanleiding van de Koppen-reportage over de ontmanteling van een lab waar synthetische cannabis werd aangemaakt. De drug heeft dezelfde uitwerking als cannabis, maar is geheel anders van structuur en de actieve stoffen staan niet op de lijst van verboden middelen, aldus het Eén-programma.

Laurette Onkelinx wees erop dat de synthetische drug in 2008 opdook in Duitsland en Oostenrijk in kruidenmengsels. In juni van dit jaar werd ook een partij in beslag genomen op de luchthaven van Zaventem. De minister merkte ook op dat een aantal cannabinoïden reeds onder controle geplaatst werden.

De minister wees er wel op dat elke stof afzonderlijk op de lijst van verboden middelen geplaatst moet worden, wat een omslachtige procedure is. De producenten behouden zo ook een voorsprong door telkens een kleine aanpassing aan de moleculen aan te brengen. Het zou volgens haar beter zijn om te werken met een systeem waarbij men een groep stoffen onder controle kan plaatsen.
(BELGA)

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...