Klacht tegen spotprent

‘Suske en Wiske’-parodie breekt VB zuur op


WPG, de uitgever van onder meer de strips van Suske en Wiske, heeft Johan Deckmyn voor de rechtbank gedaagd. Als voorzitter van de Gentse afdeling van het Vlaams Belang is hij de verantwoordelijke uitgever van de 2.000 kalenders die de partij verspreidde en waarop de voorpagina van het album De Wilde Weldoener werd omgevormd tot een spotprent. Het gezicht van Lambik is op de tekening vervangen door dat van burgemeester Termont. Hij strooit geld uit over enkele moslims.
Gazet van Antwerpen

————————

‘Suske en Wiske’-parodie breekt VB zuur op

Brussel l WPG Uitgevers, dat ook Standaard Uitgeverij onder zich heeft, dient klacht in tegen Vlaams Belang. Johan Deckmyn van VB Gent wordt voor de rechtbank gedaagd omdat hij verantwoordelijk uitgever is van een kalender die vorige zondag op 2.000 exemplaren werd uitgedeeld op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent. Vlaams Belangtekenaar Fré tekende daarop een ‘parodie’ op de cover van het Suske en Wiske-album De wilde weldoener. Lambik, die op de originele versie in een wit gewaad met geld strooit, werd vervangen door Gents burgemeester Termont. Die deelt geld uit aan gekleurde en in boerka geklede burgers, terwijl Suske en Wiske verschrikt toekijken (DM 11/1).

Volgens WPG overschrijdt de tekening de grenzen van de parodie en werd het morele recht van auteur Willy Vandersteen geschonden. Die liet ook testamentair optekenen dat Suske en Wiske niet geassocieerd mag worden met politiek. Bij het VB zegt men zich van geen kwaad bewust te zijn.

Opvallend is dat Philip Dewinter in 2003 bij een gelijkaardige ‘parodie’ op Suske en Wiske al opmerkte dat de helden niet op die tekening voorkwamen.

“Vroeger zei men altijd dat je bij een persiflage niet naar het origineel mag verwijzen. Wij doen dat niet, en nu is het weer niet goed.” De recente prent beeldt de belhamels wel af, maar Deckmyn blijft beweren dat de prent niet over Suske en Wiske gaat. “Als dit al niet meer mag, dan mag binnenkort niets meer.”

Het VB voelt zich geviseerd en meent dat WPG Uitgevers alle andere politieke partijen uit de wind zou zetten. Volgende week wordt de zaak ingeleid. (GDW
De Morgen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...