“Kinderen horen op school”
Foto: Wikimedia - Bence Damokos.

“Kinderen horen op school”

Vrijdag kwamen in Gent een aantal honderden scholieren op straat om actie te voeren tijdens de schooluren. De scholieren werden aangevoerd door de klimaatbeweging Youth for Climate met boegbeeld Anuna De Wever. Het Vlaams Belang staat echter erg kritisch ten aanzien van de acties van Youth For Climate en tilt zwaar aan de uitspraak van De Wever dat het “geen zin heeft om in de scholen te zitten en een diploma te halen omdat de toekomst er toch niet toe doet”. “Dit is jongeren actief afraden om te werken aan een betere toekomst én een slag in het gezicht van alle mensen die zich inzetten in het onderwijs”, zegt Gents gemeenteraadslid Caroline Persyn (Vlaams Belang).

De actie in Gent vond plaats naar aanloop van de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow (COP26) begin november. Volgens de politie zouden er zo’n 1.300 aanwezigen geweest zijn op de ‘klimaatbetoging’. Onder hen ook een aantal scholieren die ongewettigd afwezig waren tijdens de schooluren. “Het doet deugd om te zien dat het aantal scholieren dat het belangrijker vindt om holle slogans te scanderen op straat dan om naar school te gaan relatief beperkt bleef.”, zegt Persyn.

“Honderdduizenden jongeren krijgen keer op keer de boodschap dat spijbelen ‘ok’ en zelfs belangrijker is dan te studeren op school en te werken aan hun toekomst”

Toch maakt het Gents gemeenteraadslid zich ernstige zorgen om de boodschap die het oogluikend toestaan van deze spijbelacties meegeeft. “Honderdduizenden jongeren krijgen keer op keer de boodschap dat spijbelen ‘ok’ en zelfs belangrijker is dan te studeren en te werken aan hun toekomst.” Anuna De Wever stelde voor de camera’s van DPG zelfs dat “het geen zin heeft om in de scholen te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is”.

Gents onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) geeft toe dat het wel degelijk om spijbelen gaat, maar vindt dat het “voor de goede zaak” is en kwam de spijbelaars daarom zelfs ondersteunen – niettegenstaande de betogers tegen het beleid betoogden dat wordt gevoerd door een paars-groene regering.

De schepen riep de scholen in het stedelijk onderwijs alleszins op “om hier soepel mee om te gaan en de leerlingen hun taken en toetsen te laten inhalen.” Het Vlaams Belang vindt het evenwel onaanvaardbaar dat een schepen van onderwijs jongeren aanmoedigt om te spijbelen. “Dit is compleet ongehoord en een slag in het gezicht van iedereen die zich elke dag inzet in het onderwijs om jongeren zoveel mogelijk kansen te geven in het leven.” Persyn kondigde alvast aan de schepen kritisch te zullen verhoren over haar uitspraken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...