K3, maar dan MET SEKS & DRUGS

Ouders moeten zelf opletten

Een Nederlandse persiflage van K3 zorgt voor controverse. Bij sKa3 wordt ‘Kusjesdag’ plots ‘Kutjesdag’ en roken de ‘Oma’s Aan De Top’ joints. Studio 100 kan er nog om lachen, maar op Facebook is de eerste haatgroep al opgedoken (‘Geen sKa3 voor onze kinderen!’) en een Kamerlid van het Vlaams Belang wil dat het eerstvolgende optreden van de groep in ons land geschrapt wordt.

Op 12 september treedt sKa3 op in Retie. Ze zullen er pittige ska-versies brengen van K3-klassiekers als ‘Iedereen Kan Toveren’ en ‘Alle Kleuren’. Tenminste, dat is de bedoeling. Want als het aan Vlaams Belang-Kamerlid Tanguy Veys ligt, gaat het feestje in geen geval door. Hij roept iedereen op om het gemeentebestuur van Retie te bestoken met mails. “Maak uw ongenoegen kenbaar”, klinkt het strijdvaardig. “Het geplande optreden van sKa3 op Polé Polé in Zeebrugge op 8 augustus is al verboden. Terecht! Ze zingen over ‘Kutjesdag’ in plaats van ‘Kusjesdag’ en promoten het gebruik van drugs. Het is vunzige troep.”

Buiten proportie

“Ik weet niet of ik ermee moet lachen of huilen”, zegt Koos Busters, de zanger van sKa3, vanuit zijn thuisbasis Leeuwarden. “Er stromen miljoenen liters olie in de Golf van Mexico en op de Love Parade in Duisburg komen 21 mensen om het leven, maar in Vlaanderen hebben ze andere katjes te geselen. We zijn in één klap bekend en dat is geweldig, maar aan de andere kant heeft het toch ook iets triests.”

Koos Busters heet in het echte leven Jan Peetersen en is op zijn 30ste nog steeds student. “Sinds anderhalf jaar zijn we bezig met sKa3, een parodie op K3. Onze bedoeling is niet om de mensen te choqueren, maar om overal waar we komen een fijn feestje te bouwen. Dat doen we door up tempo skaversies te brengen van K3-klassiekers, met een schitterende elfkoppige band. Hier en daar hebben we de teksten wat veranderd. Iets volwassener gemaakt, zeg maar. In Nederland heeft er wel eens iemand geopperd dat hij of zij het niet grappig vond, maar wat we nu in Vlaanderen over ons heen krijgen… Geheel buiten proportie.”

Niet voor kinderen

K3 met een scheutje seks en een snuifje drugs, dat is kort samengevat wat de Friese persiflage voorstelt. Op de Gentse Feesten speelden ze onlangs hun eerste optreden ooit in ons land en het spel zat op de wagen. Hun geplande concert op Polé Polé in Zeebrugge werd ineens geschrapt. “De sponsor, Telenet, vond ons te schunnig”, aldus sKa3. “Ze stonden geprogrammeerd op een namiddag en ze zullen zelf wel beseffen dat hun act niet geschikt is voor kinderen”, reageert Telenet.

Koos Busters volgt die redenering niet. “Ik heb zelf geen kinderen”, zegt hij. “Maar ik zie niet in waarom een 7-jarige onze optredens niet zou mogen zien. Die kinderen worden dagelijks toch met veel ergere dingen geconfronteerd? Als we op onze web-site onszelf aanprijzen met de slogan ‘versplinterde kinderillusies gegarandeerd’, dan hoop ik toch dat iedereen begrijpt dat dit om te lachen is?”

Wie er – althans voorlopig – mee kan lachen, is Hans Bourlon van Studio 100.

“We gaan sKa3 de komende dagen eens grondig bekijken en vooral beluisteren”, zegt hij. “Maar op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een grappige persiflage. Die bovendien duidelijk een andere doelgroep voor ogen heeft dan de onze.” Nochtans heeft Studio 100 in het verleden wel al eens een versie van ‘De Kabouterdans’ laten verbieden. “Klopt”, zegt Bourlon. “Toen werd ons ‘moreel recht’ geschaad omdat het een versie met een racistische ondertoon was. Een parodie of een persiflage is doorgaans een ultiem bewijs van respect.”

“Helemaal juist”, zegt Koos Busters. “Als we die liedjes niet zo sterk zouden vinden, gingen we wel wat anders coveren.”

Vlaams Belang wil optredens verbieden van persiflage

Zingen over seks en drugs op de tonen van bekende K3-hits, dat is waar sKa3 voor staat. Enkele voorbeelden.

Kutjesdag! Kutjesdag! Kutjesdag! Kutjesdag! Alles kan en alles mag!
(‘Kusjesdag’)
Oma’s aan de top
in de coffeeshop
ze steken er één op
(‘Oma’s Aan De Top’)

Van maandag tot vrijdag, de week gaat veel te traag voorbij
Maar op zaterdagavond word ik knetterhigh
Want ik eet die Trippy Cake
(‘Hippie Shake’)
Die oma van mij zit in de shop aan een tafeltje. Met koffie, thee, een joint en een stroopwafeltje
(‘Oma’s Aan De Top’)
Het Laatste Nieuws

“Ouders moeten zelf opletten”

Een Engelstalige versie van De 3 Biggetjes klinkt nog onschuldig. In andere liedjes dragen deze Nederlanders een KNT-stempel: Oma’s aan de top heet bij hen Oma’s aan de dope, Hippie Shake wordt Trippie Cake, Kusjesdag is Kutjesdag…

Ongepast voor een jong publiek, vindt organisator Jo Bonte van Pole Pole. De groep speelde op het Gentse Pole Pole – op 21 juli – maar is 8 augustus niet welkom op Polé Polé Beach in Zeebrugge. “Censuur”, zegt saxofonist Hielke Mous, die beweert dat de echtgenote van een Telenetdirecteur (dat Pole Pole sponsort) het volgende concert tegenhield.

“Onzin”, zeggen Telenet en de Vlaamse boekingagent Zjef Van Beek. “Deze groep maakt van een onnozele roddel een promotiemiddel. Op Pole Pole Beach hebben de organisatoren een kindernamiddag ingelast en daar past Ska3 niet in. Wie heeft er baat bij dit op te blazen?”

Misschien de groep zelf? Ska3, komt in elk geval ruim in de aandacht door het opgeklopte relletje.

“Dit kan niet beter”, juicht popcultuurstudent Jan Petersen uit Leeuwarden, alias Koos Busters. “Mijn mailbox zit vol, en straks staat SBS-voor de deur”, zegt de zanger die een kamer vol K3-foto’s heeft en verliefd zegt te zijn op zangeres Josje.

Toch vindt Petersen de beslissing van Pole Pole vreemd. “In Nederland hebben we nooit problemen. Behalve wanneer mensen écht K3 verwachten en ik me plots op een podium bevind met kinderen die Kutjesdag meezingen.Dat die boze ouders dan zelf wat beter opletten, he!”

Voor boeker Zjef Van Beek is het genoeg. Hij regelde nog één laatste Vlaams optreden voor Ska3 – op 12 september op Retie Kermis. “Daar hoort deze groep thuis. Ik boek liever andere bands met meer kwaliteit.”

Vlaams Belang-politicus Tanguy Veys probeert alvast met een Facebookgroep en een mailingactie ook dat optreden tegen te houden. “Maar ik zie geen reden om dit te verbieden”, zegt Cultuurschepen Koen Claessens. “De groep staat er pas rond elf uur op het podium.”

Hans Bourlon van K3-moederbedrijf Studio 100 wil de Ska3-zaak bekijken.

Voor een getrouwe cover is geen toelating nodig, bij tekstaanpassingen wél. “Dat is niet gebeurd”, zegt Bourlon. “Maar persiflages, die we toch ook een beetje als een eerbetoon zien, mogen wel. Vaak is die lijn moeilijk te trekken. Ik neem aan dat kinderen niet het Ska3-doelpubliek zijn?”

Bourlon glimlacht bij titels als Oma’s aan de dope, maar laat de zaak bekijken. Slechts één keer schakelde het bedrijf voor zoiets de rechter in: bij een racistisch Ploplied.

Wie een Studio 100-copyright schendt, wordt liefst persoonlijk aangesproken. “Zo hebben we ooit iemand die op eigen houtje met een Samson en Gertshow rondreisde, uitgenodigd op ons personeelsfeest, zonder dat erbij te zeggen. Dat gezicht, toen het gordijn open ging en hij Gert Verhulst en Danny Verbiest zag zitten! Van die man hoorden we later nooit meer.” SVe_SFlb
Gazet van Antwerpen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...