Iedereen overplakt iedereen

POLITICI RISKEREN REKENING VOOR HERSTEL BORDEN TE MOETEN BETALEN

De strijd tussen de plakploegen van verschillende politieke partijen is in Gent in alle hevigheid losgebarsten. Tot vorige week gebeurde dat nog op een beschaafde manier, maar inmiddels zijn alle middelen goed: inclusief het overplakken van mekaars affiches. Vooral op de plakborden langs de stadsring blijkt dat een populaire nachtelijke bezigheid te zijn. Iedereen overplakt iedereen.

Een kluwen van affiches is alles wat er overblijft op de borden langs de stadsring. Vooral links tegen rechts blijkt er een enorme strijd gevoerd te worden. Affiches van sp.a-Groen worden overplakt door het Vlaams Belang, dat op zijn beurt plaats moet wijken voor Open Vld. Iets verderop hangt een affiche van Rood! over de gezichten van de NV-A. Daarnaast vechten Freya (sp.a) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang) een robbertje uit. “Nochtans zijn er duidelijke richtlijnen voor de plakploegen”, zegt schepen van bevolking Catharina Segers (Open Vld). “Iedere partij heeft een eigen paneel op elk officieel aanplakbord. Die worden verdeeld volgens het lijstnummer dat de partijen kregen toebedeeld. Men mag zowel de voor- als de achterkant gebruiken, maar affiches buiten die vlakken hangen, is niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor het plakken op gedeeltes die voor een andere partij zijn voorbehouden.” De plakploegen zijn zeker op de hoogte van die regels. “Maar je weet hoe dat begint. Je ziet dat jouw kandidaat overplakt is en dus wil je die partij eens terugpakken. Voor je het weet hangen er overal affiches, ook waar het niet zou mogen”, klinkt het bij een leider van een plakploeg die liever anoniem wenst te blijven. Dat niemand zich laat afschrikken door dergelijke praktijken is niet verwonderlijk. Er staat namelijk geen echte straf op. “We willen natuurlijk dat iedereen zich aan de regels houdt”, legt Segers uit. “Maar zolang niemand een klacht indient, zal er ook niet tegen opgetreden worden. Dient toch iemand een klacht in, dan zullen de stadsdiensten de affiches verwijderen en gaat de rekening naar de overtreder. Dat is dan vermoedelijk de verantwoordelijke uitgever, de politicus dus. Een echt GAS-reglement voor verkiezingsaffiches is er niet.”

Creatief

Ilknur Cengiz (sp.a) en Stephanie D'hose (Open Vld) hebben een creatieve manier gevonden om hun affiches ruimer te verspreiden. Cengiz hangt haar affiches aan de pijlers van de borden. Op die manier kan ze meerdere affiches aan één bord hangen. D'hose gebruikt dan weer de zijkant van de borden. Technisch gezien is dat ook 'wildplakken', maar het is dan wel goed gevonden. Het reglement geldt alleen voor de aanplakborden van de stad. Voor borden bij particulieren bestaat geen reglement.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...