Hoofddoekenverbod opnieuw in gemeenteraad

Tijdens het vragenuurtje voor de Gentse gemeenteraad kwam het hoofddoekenverbod weer ter sprake. Kopman Francis Van den Eynde van Vlaams Belang vroeg uitleg over een stadspublicatie waarin een kinderverzorgster stond mét hoofddoek. Een overtreding, stelde Van den Eynde. Burgemeester Termont smoorde het protest snel.

«In het jongste nummer van ‘Moment’, het blad voor het Gentse stadspersoneel, staat een foto van een kinderverzorgster in een stedelijke crèche. Ze draagt daarbij haar hoofddoek. Dit is niet in overeenstemming met het gemeenteraadsbesluit daaromtrent», stelde Van den Eynde.

Termont repliceerde. «In het bijschrift bij de foto staat dat ze nog géén kinderverzorgster is, maar een onderhoudsvrouw. Ze is dus nog géén stadspersoneel. Ze is in opleiding. Ten tweede maakt u een verkeerde veronderstelling. Het gemeenteraadsbesluit is een princiepsbeslissing. De uitvoering ervan staat beschreven in de omzendbrief. Die stelt duidelijk dat het dragen van religieuze symbolen verboden is voor het stadspersoneel dat in contact komt met het publiek én de stad ook vertegenwoordigt. Het gaat dus om de twee voorwaarden tegelijk. Voor een schoonmaakster is dat duidelijk niet het geval.»

Termont beantwoordde de vraag omdat hij verantwoordelijk is voor alle interne en externe communicatie van de stad. «Ik ga nu niet elke publicatie van de stad uitpluizen. Ik ga ervan uit dat elk diensthoofd en elke ambtenaar weet wat wel en niet mag. Persoonlijk had ik liever een ander beeld gezien. Het is volgens mij dan ook een inschattingsfout van de dienst. Maar ik ga daar geen maatregelen tegen nemen.»

Het is duidelijk dat het hoofddoekenverbod een stok is waar de oppositie nog geregeld mee zal slaan.(JCG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...