Het Vlaams Belang kiest voor de keiharde lijn en staat alleen

Bitse verkiezingsstrijd op komst

Boksmatchen zijn soms spannend, maar met kreten en wilde verklaringen los je geen problemen op

Als de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in dezelfde sfeer verloopt als het debat in het televisieprogramma De Zevende Dag, dan wordt het een bitse strijd. Dat het spannende en open verkiezingen worden, stond al vast sinds het in kartel gaan van SP.A en Groen. Meteen daarna kwam er een polarisering tussen burgemeester Daniël Termont en N-VA-lijsttrekker Siegfried Bracke.

Open VLD voelde zich verraden door de SP.A en moest even naar adem happen, terwijl Termont bleef zeggen dat hij liefst met Open VLD wil voortdoen. Die Open VLD nam dit weekeinde afstand van haar coalitiepartner SP.A, zo scherp zelfs dat Termont er wat kregelig van werd en veranderde in een koele minnaar. Weg waren de grapjes tussen hem en Mathias De Clercq. Paars ligt in de lappenmand.

Open VLD probeert met die hardere koers ook N-VA wind uit de zeilen nemen.

Anders dreigt Open VLD in de schaduw van de tweestrijd Bracke-Termont te blijven staan.

Had Groen die polarisering al eerder zien aankomen en sloot ze onder meer daarom een akkoord met de SP.A? N-VA en Open VLD laten in elk geval geen kans liggen om de Groenen onder vuur te nemen en tegelijk ook SP.A te bekampen. Straks is het allen tegen SP.A-Groen.

De Gentse CD&V heeft dan wel een lijsttrekker, maar slaagt er niet om zich in het debat te wurmen. Ze legt zich gewoon midden in bed, je weet maar nooit. Het Vlaams Belang kiest voor de keiharde lijn en staat alleen.

Verkiezingen hebben veel met strategie en electorale manoeuvres te maken.

Woorden klinken altijd anders voor en na de verkiezingen. SP.A-Groen en Open VLD hebben hun programma's klaar, het is wachten op de andere partijen. Er zullen gelijkaardige ideeën in staan over wonen, netheid, veiligheid en uiteenlopende over mobiliteit, samenleven en migratie. Hopelijk gaan deze verkiezingen ook over inhoud en over een visie op onze stad. Boksmatchen zijn soms spannend en onderhoudend, maar met kreten en wilde verklaringen los je geen problemen op.
Het Nieuwsblad, Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...