Handenvrij winkelen straks tot bij u thuis

Het Nieuwsblad – 04 Sep. 2017

Pagina 1

* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden

 

Gent gaat door met handenvrij winkelen, ondanks de lauwe ontvangst – in negen maanden vonden maar 400 transacties plaats. Een private firma mag het merk Shop & Hop twee jaar lang proberen te commercialiseren. De grootste nieuwe troef: levering aan huis.

Het Gentse experiment met handenvrij winkelen onder de naam Shop & Hop loopt nog zeker twee jaar door. Tot dit weekend konden private firma’s die geïnteresseerd zijn om het concept op een grotere schaal uit te bouwen en te commercialiseren, zich aanmelden bij de Stad Gent.

Handenvrij winkelen is een dienst waarbij shoppers hun aankopen achterlaten in een winkel in de binnenstad en nadien laten leveren in een afhaalpunt, in een parkeergarage of thuis.

Het Gentse stadsbestuur lanceerde de dienst vorig jaar in september zelf, als een gratis experiment. Fietskoeriers stockeerden aankopen in vier parkeergarages in kastjes. De consument kon die openen met een code dia hij via sms kreeg. Het werkte, maar met matig succes. Negen maanden later is Shop & Hop slechts 402 keer gebruikt.

Thuislevering

Het ‘merk’ Shop & Hop wordt nu aan de privésector gegeven. “We willen het opschalen naar een duurzaam businessmodel. Weg van het experimentele, naar een model waarbij handenvrij winkelen op zichzelf staat”, zegt Thomas Martens, medewerker van schepen van Middenstand Chris­tophe Peeters (Open VLD). “We blijven erin geloven. Er is veel interesse vanuit de sector.”

De firma die het beste voorstel doet, mag het concept twee jaar lang uitbaten, tot eind 2019. De 135 Gentse handelaars die zich al aansloten, gaan mee over. De firma moet afhaalpunten installeren op de park-and-rides Gentbrugge en Weba, aan de Zuid, aan het Sint-Pietersstation en aan de fietsenstalling onder de Sint-Michielshelling.

Het grootste verschil is dat aankopen vanaf nu ook thuis geleverd moeten kunnen worden, wat niet mogelijk was tijdens de testperiode van dit jaar. Aankopen moeten dezelfde dag geleverd kunnen worden, op alle zaterdagen en koopzondagen en braderieën en de grote feestenperiodes in Gent.

Niet langer gratis

De keerzijde van de medaille: het zal waarschijnlijk niet langer gratis zijn. De Stad stak in het experiment al zowat 300.000 euro. De firma die Shop & Hop nu wil overnemen, moet de Stad een prijsvoorstel doen en aangeven wat ze door wil rekenen aan de consument en/of de handelaar.

“Het is niet meer de bedoeling om nog substantiële middelen van de Stad te investeren”, zegt Martens. Maar de deur blijft op een kier om, als de prijs te hoog is, via een derdebetalersregeling van de Stad toch nog een stuk van de prijs te milderen.

Tijdens de testfase werkte de Stad samen met Bringme en Bubble Post. Wie de nieuwe kandidaten zijn, is niet bekend. Tegen oktober moet duidelijk zijn wie Shop & Hop overneemt.

Bert Staes

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...