Gladiator krijgt houten zwaard

Nu het beeld van de Stervende Gladiator in het Zuidpark voor de zoveelste keer is beschadigd, krijgt de Gladiator geen nieuw bronzen zwaard meer: de stad Gent heeft beslist om het zwaard te vervangen door een houten exemplaar.

Het beeld van de Stervende Gladiator heeft de jongste jaren een trieste reeks van vandalenstreken en vernielingen ondergaan. In 1996 werd het beeld van zijn sokkel gegooid en braken een arm en het zwaard af. In 2004 werd de kling van het zwaard al eens afgebroken, en toen er een nieuw zwaard was gesmeed, werd het in 2006 kromgebogen, en in 2009 zelfs helemaal gestolen. En nu is het zwaard dus opnieuw gevandaliseerd.

Alleen: dit keer kiest het stadsbestuur voor een originele oplossing, leerde gemeenteraadslid Ortwin Depoortere uit een antwoord op een van zijn vragen over de kwestie: het standbeeld krijgt een houten zwaard.

‘Het liep immers de spuigaten uit met het vandalisme’, zegt Sofie Derom van de dienst Monumentenzorg. ‘We hebben het beeld vroeger al eens verhuisd, van de andere kant van het Albertpark naar zijn huidige plek vlak achter de bibliotheek. We hoopten dat er daar meer sociale controle zou zijn. Maar dat helpt niet. En omdat de kosten voor de herstelling telkens hoog oplopen, hebben we nu beslist om het op een andere manier aan te pakken. Met een houten zwaard, dus. Dat is een stuk goedkoper, en bovendien zullen alvast dievenbendes die uit zijn op het metaal de gladiator voortaan links laten liggen. De bedoeling is wel om het zwaard zo te schilderen dat het verschil met het brons niet onmiddellijk opvalt.’

Het stadsbestuur heeft zich meteen ook ingedekt tegen toekomstig vandalisme: het heeft meteen tien exemplaren besteld van het houten gladiatorenzwaard. ‘Zo kan het zwaard bij nieuw vandalisme telkens onmiddellijk worden vervangen.’ (tod)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...