Gesjoemel bij vzw’s blijft

Groen!, CD&V en Vlaams Belang eisen sancties nu blijkt dat de vzw’s Rocsa en Procema de wet overtreden hebben. Er werd per jaar 10.000 euro versluisd van Rocsa naar Procema, zonder de procedures te volgen. “De stad dekt alles toe”, stelt de oppositie.

Rocsa werkt als socioculturele vzw in de Gentse wijk Rabot. Sinds 2005 doet Procema de administratie van Rocsa tegen betaling van 10.000 euro per jaar. In beide vzw’s zetelde evenwel ambtenaar Eddie Beek als voorzitter of bestuurslid en in Procema zetelden zijn vrouw en dochter. Wegens ‘een schijn van partijdigheid’ eiste de Vlaamse overheid in 2009 een onderzoek. Daaruit blijkt dat de wet op de overheidsopdrachten niet nageleefd werd.

Voor de Gentse burgemeester Daniël Termont is de zaak gesloten.

“De Vlaamse overheid vordert het geld niet terug en het contract tussen de vzw’s is stopgezet. We mogen blij zijn dat ambtenaren zich engageren. Maar zodra er een zweem van belangenvermenging is, ontstaat er een ongezonde situatie.”

Dat is voor de oppositie niet genoeg. “De stad dekt gesjoemel toe”, stelt CD&V’er Filip Van Laecke. VB-kopstuk Francis Van den Eynde wil naar de minister van Binnenlandse Aangelegenheden trekken en Groen!-raadslid Bram Vandekerckhove eist het ontslag van Eddie Beek uit Rocsa.

Beek zelf is bijzonder karig met commentaar. “We waren ons van geen kwaad bewust, maar ik snap dat het vreemd overkomt. Toch zie ik niet waarom ik als voorzitter zou moeten aftreden.” De woordvoerder van Vlaams minister Freya Van den Bossche, verantwoordelijk voor het Stedenfonds, stelt dat er geen reden is om het bedrag terug te vorderen. (JCG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...