Gentse gemeenteraad stemt VB-voorstel tegen sociale woonfraude weg
Foto: iStock.

Gentse gemeenteraad stemt VB-voorstel tegen sociale woonfraude weg

Een voorstel van het Vlaams Belang om sociale woonfraude aan te pakken werd dinsdagavond door de Gentse gemeenteraad weggestemd. Nochtans zijn er vele Gentenaars die ook een woning in het buitenland hebben die gebruik maken van een sociale woning. Vlaams Belang fractieleider Johan Deckmyn vindt dat die plaats moeten maken voor mensen die écht nood hebben aan een sociale woning. Nu kan men gebruik maken van middelen die minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vrijmaakte om de fraudeurs op te sporen. De meerderheid wilde echter niet op dit voorstel ingaan. “Groen domineert immers dit stadsbestuur en allochtonen controleren op het bezit van een woning in het buitenland past niet in hun kraam”, reageert Deckmyn. Hij haalde tijdens de gemeenteraad aan dat de Gentse meerderheidspartijen CD&V en Open Vld nochtans mee achter deze Vlaamse strategie staan. “Maar in Gent zwijgen ze als vermoord.”

In Vlaanderen staan 150.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk sociale woningen naar de mensen gaan die er recht op hebben, klinkt het bij het Vlaams Belang. Sociale huurders mogen volgens de Vlaamse wetgeving geen woning bezitten, noch in België, noch in het buitenland. De overheid kan in België via het kadaster eenvoudig controleren of een sociale huurder onroerende goederen bezit. Andere landen hebben dit echter vaak niet, wat de controle bemoeilijkt. Daarom maakt minister Diependaele jaarlijks 5 miljoen euro vrij om dit soort misdrijven beter te controleren

De Vlaamse Regering sloot een overeenkomst met vijf gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Die zullen de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen helpen bij het uitvoeren van hun controles. Er is intussen ook een akkoord voor onderzoek in 41 landen. Dit systeem heeft intussen in Lier zijn deugdelijkheid bewezen. Niet minder dan 25 van de 50 gecontroleerde huurders bleken sociale huurfraude te hebben gepleegd. Zij moesten binnen de 9 maanden hun huurwoning verlaten en moesten daarnaast samen 400.000 aan onrechtmatig verkregen sociale korting terugbetalen. Intussen springen steeds meer steden en gemeenten (waaronder Kortrijk, Sint-Niklaas en Lokeren) op deze trein om dit Vlaams raamcontract in te zetten.

Gemeenteraad Gent weigert woonfraude aan te pakken: “Slag in het gezicht voor vele mensen in echte nood op sociale woning-wachtlijst die oploopt tot 8 jaar!”

Gemeenteraadslid en fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang) diende dan ook een voorstel van raadsbesluit in waarbij het Gentse stadsbestuur zou kunnen beroep doen op dit raamcontract dat de Vlaamse Overheid ter beschikking stelt. De linkse paars-groene meerderheid (Open Vld, Groen, Vooruit en CD&V) besloot echter dit voorstel weg te stemmen. Alleen N-VA en Vlaams Belang stemden voor. 

Schepen Tine Heyse (Groen) had daarbij ook een heel vreemde gedachtenkronkel ontwikkeld: zij vond dat er geen onderscheid mocht gemaakt worden tussen enerzijds sociale huurders die over een eigendom beschikken en anderzijds sociale huurders die wat meer centen op de spaarboek hebben staan. Nochtans is de wet de wet en is het twijfelachtig dat Stad Gent ineens spaarboekjes van sociale huurders zal opvragen. Volgens het Vlaams Belang dient ook genoteerd te worden dat de grootste Gentse sociale woonmaatschappij WoninGent geleid wordt door iemand van Groen, Marc Heughebaert.

Bijzonder bizar en wraakroepend”, reageert Deckmyn. “Want niet alleen gaat het hier om instrumenten om gewoonweg de wet beter na te doen leven en misbruik op te sporen – waar toch niemand kan tegen zijn – maar ook nog eens om Vlaamse middelen die ter beschikking gesteld worden en die Stad Gent niet eens zelf moet betalen. Dit is een kaakslag voor de vele duizenden mensen die echt in nood zijn en op een wachtlijst voor een sociale woning staan. In Gent is de wachttijd intussen opgelopen tot 5 à 8 jaar! Wie gelooft nog in het sociaal karakter van het paars-groene kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld)?”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...