Gentse burgemeester wil schadefonds voor gedupeerden van vandalisme na voetbalinterland

Gentse burgemeester wil schadefonds voor slachtoffers voetbalgeweld


De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) legt het schepencollege donderdag de vraag voor of een schadefonds kan opgericht worden om gedupeerden te vergoeden van de vandalenstreken na de voetbalinterland vrijdagavond.

“Er is een voorgaande, want een paar jaar geleden werd een dergelijk schadefonds opgericht naar aanleiding van vandalisme op een kerkhof”, aldus Termont. “De zaak is nu natuurlijk veel ingewikkelder, omdat het over meerdere daders gaat.”

Volgents Termont heeft de stad budgettaire ruimte en laat hij het voorstel juridisch onderzoeken. “In elk geval wordt het schadefonds georganiseerd vanuit het principe van een terugvordering bij de daders achteraf. De politie en het parket zetten sterk in op de identificatie, door youtubefilmpjes en honderden foto’s te bekijken.”

Gemeenteraadslid Filip Watteeuw (Groen!) zegt dat de risico’s van de organisatie onderschat werden. “Daarom is het logisch dat men middelen vrijmaakt om schade te vergoeden en achteraf te verhalen op daders”, vindt hij. “De stad is te gretig geweest om weer eens een beeld van het feestende Gent te willen tonen, en daardoor is men vergeten dat er in het opzet van de organisaties ernstige risico’s waren.”

Johan Deckmyn (Vlaams Belang) spreekt van “een pr-stunt om het falen van de stad te maskeren”. “Hoe rapper slachtoffers vergoed worden, hoe beter uiteraard. Maar in eerste instantie had hij de plicht om te zorgen dat het niet ging voorvallen.” Deckmyn vraagt zich af of er geen precedent geschapen wordt. (AHO)
(Belga)

———————————

Gentse burgemeester wil schadefonds voor slachtoffers voetbalgeweld

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) legt het schepencollege donderdag de vraag voor of een schadefonds kan opgericht worden om gedupeerden te vergoeden van de vandalenstreken na de voetbalinterland vrijdagavond. Het Gentse parket vraagt inmiddels bij nationale en regionale zenders beeldmateriaal op van het geweld op de Kouter.

Vandalisme op kerkhof

“Er is een voorgaande, want een paar jaar geleden werd een dergelijk schadefonds opgericht naar aanleiding van vandalisme op een kerkhof”, aldus Termont. “De zaak is nu natuurlijk veel ingewikkelder, omdat het over meerdere daders gaat.”

Terugvordering bij daders

Volgens Termont heeft de stad budgettaire ruimte en laat hij het voorstel juridisch onderzoeken. “In elk geval wordt het schadefonds georganiseerd vanuit het principe van een terugvordering bij de daders achteraf. De politie en het parket zetten sterk in op de identificatie, door youtubefilmpjes en honderden foto’s te bekijken.”

Risico’s onderschat

Gemeenteraadslid Filip Watteeuw (Groen!) zegt dat de risico’s van de organisatie onderschat werden. “Daarom is het logisch dat men middelen vrijmaakt om schade te vergoeden en achteraf te verhalen op daders”, vindt hij. “De stad is te gretig geweest om weer eens een beeld van het feestende Gent te willen tonen, en daardoor is men vergeten dat er in het opzet van de organisaties ernstige risico’s waren.” Johan Deckmyn (Vlaams Belang) spreekt van “een pr-stunt om het falen van de stad te maskeren”. “Hoe rapper slachtoffers vergoed worden, hoe beter uiteraard. Maar in eerste instantie had hij de plicht om te zorgen dat het niet zou voorvallen.” Deckmyn vraagt zich af of er geen precedent geschapen wordt.

Foto’s en beeldmateriaal

Het Gentse parket vraagt bij de regionale en nationale zenders het ruwe beeldmateriaal op van de voetbalinterland en van de vandalenstreken die vrijdagavond in Gent plaatsvonden. Dat zegt woordvoerster Annemie Serlippens. Volgens de lokale politie werden op basis van foto’s de eerste relschoppers maandag geïdentificeerd.”We vragen het beeldmateriaal op om de daders van het geweld tegen burgers en politiemensen te identificeren en te vervolgen”, aldus de woordvoerster. Het parket opende daarom eerder al een opsporingsonderzoek

Voetbalcel, migrantencel en lokale recherche

Bij de lokale politie werd vandaag een tijdelijke cel opgericht om de heethoofden van vrijdagavond te identificeren. “De cel bestaat uit leden van de voetbalcel, de migrantencel en de lokale recherche”, aldus de Gentse politiewoordvoerder Steven De Smet. “Bovendien gaan we ook samenzitten met voetbalcellen van andere steden en gemeenten, zoals bijvoorbeeld die van Brugge.”

YouTube

De politie zegt intussen verschillende YouTube-beelden en honderden foto’s in haar bezit te hebben en roept burgers op fotomateriaal of bewakingscamerabeelden te bezorgen. “Na een dag werken hebben we de eerste relschoppers al geïdentificeerd”, aldus De Smet. Elk beeldbewijs van een strafbaar feit kan op basis
van de voetbalwet bestraft worden. (belga/lb)
De Morgen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...