Gents bestuursakkoord: wie gaat dit betalen?

De nieuwe Gentse meerderheid van sp.a, Groen en Open Vld heeft net haar bestuursakkoord voorgesteld. Burgemeester Termont heeft alvast op één punt gelijk: dit is inderdaad geen paarsgroen bestuursakkoord. De 800 actiepunten ogen niet alleen uitgesproken links, ze zijn bovenal (te) ambitieus en vaak zelfs irreëel.

Voor heel wat nieuwe voorstellen is de stad Gent momenteel niet eens bevoegd.  Zo wil men bijvoorbeeld de afbraak van de ‘fly-over B401’ realiseren en droomt men van een Gents “Central Park”, maar daarvoor moet eerst aan het Vlaamse Gewest gevraagd worden om de B401 af te breken.

Heel wat voorstellen zijn trouwens ook erg vrijblijvend. Men zal in vele gevallen onderzoeken hoe bepaalde “goede voornemens” kunnen worden gerealiseerd. In het bestuursakkoord staat trouwens liefst 28 keer het woordje “onderzoeken” en 10 maal het woordje “onderzocht”…

Het is ook niet echt duidelijk waar de nieuwe meerderheid de middelen zal halen om haar plannen te verwezenlijken. Het Vlaams Belang wees er tijdens de laatste budgetbesprekingen in Gent reeds op dat de rekening van het beleid van de vorige meerderheid doorgeschoven zou worden naar de nieuwe bestuursperiode. Waar er vorige legislatuur 540 miljoen werd geïnvesteerd in de stad, rest er nu slechts een beleidsruimte van 200 (volgens Open VLD) à 300 miljoen euro (volgens sp.a). De vraag is bijgevolg duidelijk: wie gaat dit betalen?

De vorige paarse meerderheid nam zich voor om het vanaf 2013 met één schepen minder te doen, en schreef dit budgettair ook in in de meerjarenbegroting. Van dit voorstel is met de nieuwe meerderheid van sp.a, Groen en Open VLD niets over gebleven. Die extra schepen gaat immers als troostprijs naar de Open VLD die in ruil het links bestuursakkoord ondertekende.

Het Vlaams Belang is benieuwd naar de meer concrete invulling per beleidsdomein en neemt zich alvast voor om de komende zes jaar stevig oppositie te voeren.

Johan Deckmyn
Fractieleider Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...