Gentenaars vechten voor hun kamerzitje

Geert Versnick en Francis Van den Eynde zwaaien af, Karin Temmerman ruilt Gent mogelijk voor Brussel

De verkiezingen van juni zullen ook in Gent het politieke landschap stevig veranderen. Twee oudgedienden, Geert Versnick en Francis Van den Eynde, zwaaien af en keren niet terug in de Kamer, terwijl Karin Temmerman dan weer mogelijk het Gentse schepencollege zal verlaten voor een kamerzitje.

De vervroegde verkiezingen en de beperkte tijd die er nog is om de campagne te lanceren, doen de nervositeit dezer dagen snel stijgen in de partijhoofdkwartieren. Ook in Gent gonst het van de geruchten. Pas tegen het einde van de week zal er echt duidelijkheid zijn over de kieslijsten. Toch zijn er stilaan al enkele certitudes én beginnen er zich heel wat ‘zeer waarschijnlijke’ scenario’s af te tekenen.

Open VLD

Wat vast staat, is dat bij Open VLD Geert Versnick stopt als kamerlid, na 16 jaar. ‘Ik maak plaats voor de jeugd en ik steun Mathias De Clercq volop’, zegt Versnick daarover. ‘Ik leg me toe op mijn Gentse mandaten als OCMW-voorzitter en als schepen voor Intercommunales. Na 2012 wil ik wel nog een belangrijke rol in Gent spelen. Ik kan terugkijken op een mooie politieke carrière. Ik was twee keer voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en ik ben nog altijd ondervoorzitter van de Interparlementaire Unie, al viel dat in België misschien niet zoveel op.’

Mathias De Clercq bevestigt dat hij klaar staat om de lijst van de Open VLD in Oost-Vlaanderen te trekken. ‘Ik was de voorbije jaren ook al kamerlid. Ik blijf die beide mandaten combineren en zet me vooral voor Gent in.’ Indien hij wordt gevraagd voor een functie als staatssecretaris of minister, dan zal hij die weigeren, geeft De Clercq nu al aan. In 2012 gaat hij als lijsttrekker van de Open VLD de gemeenteraadsverkiezingen in.

SP.A

Eerste schepen Mathias De Clercq wil dus in het schepencollege blijven, voor tweede schepen Karin Temmerman staat dat minder vast. Er circuleert binnen de SP.A een scenario waarin Temmerman op de tweede plaats zou komen van de kamerlijst, achter de gedoodverfde lijsttrekker Dirk Van der Maelen. ‘Als de partij me dat vraagt, zal ik me kandidaat stellen’, zegt Temmerman daarover. ‘Als ik echter verkozen word in de Kamer, wil ik dat in geen geval combineren met mijn schepenambt.’ Temmerman benadrukt wel dat het vooralsnog gaat om een scenario en dat er nog niks is beslist. De Gentse SP.A worstelt bovendien ook nog met de vraag welke plaats Cathy Plasman moet krijgen, die nu in de Kamer zitting heeft. Mogelijk krijgt zij een opvolgersplaats.

Vlaams Belang

Francis Van den Eynde
, het boegbeeld van het Vlaams Belang in Gent stopt als kamerlid. Hij had zijn afscheid voor 2011 al aangekondigd. ‘Ik ben 64 en maak plaats, hoewel ik best nog wil voortdoen. Maar je moet kunnen stoppen. Ik ben kamerlid sinds 1991 en daarmee een van de anciens in de kamer voor onze partij. Ik hou donderdag in de Kamer mijn laatste toespraak. Ik doe dat in het Frans, opdat de Franstaligen beter zouden luisteren. Het gaat over de Vlaamse kwestie.’ Wellicht wordt Guy D’haeseleer uit Ninove lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen.

CD&V

Tony Van Parys (CD&V) kiest opnieuw voor de Senaat. In 2007 stond hij op de derde plaats. ‘Ik opteer eerst voor de Senaat en kies niet voor een terugkeer naar de Kamer. Ik hoop op een bevoorrechte plaats en ik denk niet dat de partijleiding daar een probleem mee heeft, gezien mijn goede resultaat van de vorige keer.’ Hij is van mening dat een Gentenaar een bevoorrechte plaats op de lijst voor de Kamer moet krijgen. Wie is de grote vraag. Vorige keer pakte de CD&V met Peter Leyman – toen nog Volvo-baas – uit. Die zet bleek geen succes. Leyman verliet al vlug de politiek.

LLD

Bij LLD zegt partijsecretaris Rudi De Kerpel dat er tegenover Mathias De Clercq een stevige figuur moet worden geplaatst. ‘Gent heeft daarin een groot gewicht. Isabelle De Clercq moet een goede plaats krijgen. Daarnaast zijn er uittredend parlementslid Martine De Maght en Gwen Everaert. Patricia De Waele zal wellicht duwen. Ik zelf ben beschikbaar.’

Groen!

Bij Groen! is Merelbekenaar Stefaan Van Hecke een certitude als lijsttrekker. Voor de tweede plaats heeft Elke Decruynaere zich kandidaat gesteld, de fractievoorzitter van Groen! in de Gentse gemeenteraad. ‘Drie jaar geleden haalden we net geen tweede zetel, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons dit keer wel kan lukken’, zegt Decruynaere.

N-VA

Ook bij de N-VA ziet het ernaar uit dat er een jonge Gentenaar op een strijdplaats komt. De Gentse N-VA heeft in ieder geval al beslist om de 26-jarige Peter Dedecker naar voren te schuiven voor de derde of vierde plaats op de lijst. Maar ook daarover komt er pas einde deze week duidelijkheid. (tod)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...