Gent: Vlaams Belang steekt hart onder riem bewoners Sint-Bernadettewijk
Foto: Vlaams Belang.

Gent: Vlaams Belang steekt hart onder riem bewoners Sint-Bernadettewijk

Deze avond zijn ruim 100 bewoners van de Sint-Bernadettewijk en sympathisanten samengekomen in protest tegen de recente beslissing van het paarsgroene stadsbestuur om de buurt te slopen. Fractievoorzitter Johan Deckmyn (Vlaams Belang) werd uitgenodigd op de bijeenkomst en sprak de bewoners toe: “We gaan jullie niet in de steek laten: Het Vlaams Belang staat achter de Bernadettewijk!”.

Vorige week besloot het stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) om voorgoed komaf te maken met de Sint-Bernadettewijk, die in 2018 uitvoerig in het nieuws kwam na een voor het – toen evenzeer – paarsgroene stadsbestuur gênante Pano-reportage. De sociale woningen bleken al jaren veronachtzaamd, en waren gevaarlijk en/of ongezond geworden om in te wonen. Dit ondanks meerdere klachten vanwege bewoners en zelfs politieke druk van de oppositie. Zo hekelde Deckmyn zelf de situatie in de gemeenteraad reeds in 2017. Tevergeefs, alles viel in paarsgroene dovemansoren. Renovatie blijkt nu duurder dan de wijk platsmijten en herbouwen dus De Clercq koos dan ook voor dat laatste.

“Deze wijk is jullie thuis, die gaan we jullie niet zomaar laten afpakken!”

“Jullie zijn immens onheus behandeld. Jullie woonsten werden jarenlang verwaarloosd en het zogezegd sociale stadsbestuur keek nooit naar jullie om”, liet Deckmyn optekenen tijdens de protestbijeenkomstvdonderdag aan de Freinetschool Het Tandwiel in de buurt. “En nu de zonden van De Clercq en co voor de hele wereld bekend zijn, willen ze deze snel verbergen; de boel plat smijten en jullie op straat zetten! Wel, ik beloof jullie, beste mensen, dat zal zonder ons zijn. We gaan er alles aan doen om dit plan voor zijn beurt te slopen en met alle welwillende partners aan een alternatief te werken. Deze – historische – woningen zijn jullie thuis en verdienen gerenoveerd te worden. Ze moesten al vijftien jaar geleden gerenoveerd worden!”

De partij laat weten om met andere oppositiepartijen te bekijken wat mogelijk is, zowel in WoninGent als de gemeenteraad, om het sloopplan te stoppen. Ook steunt Vlaams Belang het organiseren van een extra spoedcommissie deze maand over het vraagstuk.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...