Gent: Vlaams Belang misnoegd over vroege opschorting politiecontroles Brugse Poort
Foto: iStock. Gent: Vlaams Belang misnoegd over vroege opschorting politiecontroles Brugse Poort

Gent: Vlaams Belang misnoegd over vroege opschorting politiecontroles Brugse Poort

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de “premature opschorting” van de extra politieaanwezigheid in de Brugse Poort, een multiculturele buurt in Gent die enkele weken geleden meermaals werd opgeschrikt door brutaal drugsgeweld. Onder grote druk vanwege de publieke opinie en de oppositie besloot het stadsbestuur om extra politiecontroles in de buurt te organiseren, maar na interne kritiek van bestuurspartij Groen worden deze nu reeds opgeschort. “De buurt kent nu net terug wat rust, door de vergrote aanwezigheid van de degelijke Gentse politie in de wijk, en nu gaan we ons opnieuw terugtrekken? Daar zit toch geen logica in”, zo hekelt de Gentse Vlaams Belang-voorzitter Johan Deckmyn.

Eerder dit voorjaar werd de Gentse Brugse Poortwijk opgeschrikt door enkele brutale en gewapende geweldsincidenten. Een en ander had te maken met een drugsbende van Tunesische illegalen die een rivaliteit uitvocht met een andere, Marokkaanse, bende. Na groeiende druk van zowel publieke opinie als oppositiepartijen zoals het Vlaams Belang besloot het stadsbestuur over te gaan tot een vergrote politieaanwezigheid in de wijk, met routinematige willekeurige controles, zogenaamde ‘roadblocks’ en cameratoezicht. De criminaliteit in de wijk daalde spectaculair, maar dinsdag kondigde het stadsbestuur aan over te gaan tot het opschorten van de controles en roadblocks. Het Vlaams Belang reageert “verbijsterd en teleurgesteld.”

“Amper zes weken controles en evenveel gerechtelijke arrestaties: dat is niet voldoende om de bendes in Brugse Poort volledig uit te roken en financieel uit te drogen”, analyseert Deckmyn

“Een maand en half identiteitscontroles, camera en roadblocks hebben duidelijke resultaten opgebracht”, zegt Deckmyn over de afgelopen verhoogde politie-aanwezigheid afgelopen weken. “Maar net nu de buurt terug wat rust kent – door de vergrote aanwezigheid van onze degelijke Gentse politie in de wijk – gaan we ons alweer terugtrekken? Omdat De Clercq de interne oppositie van coalitiepartner Groen niet aankan? Wie is hier de echte burgemeester? De drugsbendes die actief waren in de wijk en openlijk hun vergif dealden en hun geweld zaaiden zijn nog niet verstikt – er zijn amper zes gerechtelijke arrestaties verricht en acht criminele illegalen gevat. De bendes kunnen elk moment terugkeren.”

De partij van Deckmyn pleit er daarom voor om alle maatregelen te verlengen tot minstens eind augustus, net zoals het cameratoezicht gepland is. Ook wil de rechtsnationalistische partij het aantal vaste camera’s – momenteel twee – verhogen tot een zestal, aangevuld met vier mobiele cameras. Het Vlaams Belang verwacht dat door een uitgebreide politieaanwezigheid vol te houden over de termijn van meerdere maanden veel meer criminelen kunnen uitgerookt worden. “Daarnaast kan hiermee de cashflow van de bendes volledig opgedroogd worden zodat ze niet snel opnieuw operationeel kunnen worden.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...