Gent vindt ontslag korpschef ‘logisch’

Hij had een voorbeeldfunctie

Hij had een voorbeeldfunctie
Het Vlaams Belang vindt het ontslag van De Wolf een logisch gevolg van wat er gebeurd is. “Een gewone burger die in dienstverband op die manier in de fout gaat, zou ook ontslaan worden”, stelt Johan Deckmyn. “Mocht De Wolf geen ontslag krijgen, wat voor signaal zou dat dan zijn? En hoe zou men dan nog kunnen reageren op andere fouten die eventueel binnen het politiekorps gemaakt worden? De Wolf had een voorbeeldfuntie, deze straf is dus niet meer dan logisch.” VDS
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Gent vindt ontslag korpschef ‘logisch’

Het ontslag van Peter De Wolf als korpschef was gisteren hét gespreksonderwerp in Gent. Al is dat ontslag nog niet definitief, het gaat voorlopig om een voorstel van de minister. Het overgrote deel van de mensen vindt het ontslag van De Wolf als korpschef en als flik logisch. Alleen de politievakbond VSOA reageert furieus.

Op 1 oktober vorig jaar werd Peter De Wolf officieel aangesteld als korpschef, in opvolging van Freddy Carlier. De Wolf was als beste uit een examen gekomen. Hij bracht een stijlbreuk in het korps. Op 7 februari veroorzaakte De Wolf een ongeval met zijn dienstwagen aan de Watersportbaan, toen hij van een feestje naar huis reed. Maar De Wolf verdoezelde het ongeval. Hij liet hoofdinspecteur Sonja Corryn verklaren dat zij achter het stuur zat, en liet Olivier Speeckeart, hoofd van de dienst intern toezicht, een valse pv opstellen. Het bedrog kwam uit, en de drie werden geschorst. Ze werden voor de correctionele rechtbank veroordeeld. De Wolf kreeg valsheid in geschrifte, vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode aangewreven, goed voor twaalf maanden cel met uitstel. Tegen deze veroordeling tekende hij beroep aan.

Privézaak
Naast de correctionele vervolging liep ook een tuchtprocedure, waarover de minister zich nu heeft uitgesproken. Zij eist het ontslag van De Wolf, als korpschef én als politieman. «Schandalig dat dit nu al publiek wordt gemaakt», briest Adile Clemmens van politievakbond VSOA. «De Wolf heeft nog 30 dagen om een verweerschrift op te stellen, waarna hij nog gehoord kan worden door de minister. Bovendien is een tuchtzaak een privézaak. De Wolf is al aan het kruis genageld, nog voor hij zich kunnen verdedigen heeft.» Of De Wolf zijn ontslag zal aanvechten is nog niet duidelijk. Wel is algemeen geweten dat hij heel graag bij de flikken aan de slag zou blijven.

Opvolger
Met het kordate besluit van de minister lijkt het wel zonneklaar dat er een nieuwe korpschef zal komen. Daarvoor moet echter een volledige procedure doorlopen worden. Via een KB moet de plaats vacant verklaard worden. Kandidaten krijgen een maand om zich in te schrijven. Dan volgt een examen met een jury. En ten slotte moet de gemeenteraad de beste kandidaat goedkeuren. Die procedure doorlopen duurt om en bij de 12 maanden. De huidige waarnemend korpschef zomaar aanstellen als nieuwe korpschef, kan niet. Wim Van Hulle zal zich wel opnieuw kandidaat stellen voor het examen. Hij eindigde vorige keer tweede.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...