Gent roept Nederland op om kerncentrale Borssele te controleren

De Gentse gemeenteraad vraagt Nederland om de kerncentrale van Borssele preventief stil te leggen en degelijk te controleren. Dat staat in een motie van Groen die, op nee-stemmen van Vlaams Belang en onthoudingen door de Belfortploeg na, door alle andere partijen in de Gentse gemeenteraad werd goedgekeurd.

De gemeenteraad zegt in de motie bezorgd te zijn dat er in de nabije toekomst geen inspecties van het reactorvat zullen gebeuren met ultrasone meetsondes, zoals die ingezet werden voor Doel 3 en Tihange 2.

Naast de vraag om de reactor preventief stil te leggen en te controleren, vraagt Gent dat Nederland onafhankelijke internationale experten aanduidt om de controlegegevens te interpreteren en na te zien.

De stad dringt er verder op aan om de centrale te sluiten, als er foutindicaties aan het licht komen die verontrustend zijn.

“De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) leverde zowel het reactorvat van Doel 3 als dat van Tihange 2”, aldus Groen-raadslid Tine Heyse. “Deze maatschappij bouwde ook het reactorvat van de kerncentrale in Borssele in Zeeuws-Vlaanderen.” Heyse hekelt dat beheerder EPZ weigert om de centrale stil te leggen in functie van een preventief nazicht. Gent ligt volgens Groen duidelijk in de invloedsfeer van Borssele.

Schepen van Milieu Tom Balthazar (sp.a) reageerde gevat. “Ik neem aan dat een beschaafd land zoals Nederland het nodige zal doen wat moet gedaan worden”, klonk het. TIP/
Belga

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...