Gent roept centrumsteden samen voor wetswijziging

Wordt bedelen straks verboden?


Het aantal klachten van Gentenaars over de bedelaars in de stad stijgt met de dag. Het lijkt wel of er op elke hoek een bedelaar zit. De burgemeester erkent de overlast, maar zegt machteloos te staan tegenover het fenomeen.

“De wet laat bedelen toe, maar in januari zitten de dertien centrumsteden samen om te kijken of we de wet kunnen laten wijzigen.”

Het was Kristina Colen van het VB die de kat de bel aanbond. “Een Nederlandse stad heeft ooit campagne gevoerd om niks meer te geven aan bedelaars, zouden we dat hier ook niet doen?”, vroeg ze. Maar dat is burgemeester Termont niet van plan. “Er zijn ook ‘gewone’ bedelaars, zoals de man in de Donkersteeg, die altijd op zijn zelfde plaats zit en vriendelijk is tegen iedereen. Zo’n mensen hebben alle recht om daar te zitten.”

Maar Termont erkent wel het probleem van de massa bedelaars die de jongste weken opduiken in het centrum. “Het ergert de mensen, het ontsiert de stad, het is een vorm van overlast. Maar we kunnen er niks aan doen. Bedelen is wettelijk toegestaan. Alleen wie agressief bedelt, kan voor 12 uur opgesloten worden. Mensen die last hebben van agressieve bedelaars mogen de politie bellen, we zullen ingrijpen. De politie houdt alles in de gaten.

Helaas is alleen ‘georganiseerd bedelen’ verboden. En we weten dat dat gebeurt. Mensen worden met busjes afgezet en weer opgehaald. We spreken hen aan om hen te helpen, maar als zij ontkennen dat ze onder druk worden gezet kunnen wij niks doen. Alleen bedelaars met kinderen laat ik weghalen en naar een warme plek brengen, hoewel zelfs dat niet wettelijk verboden is. Wij stellen wel pv’s op voor het jeugdparket, in het belang van het kind, maar het is het jeugdparket van de woonplaats van de bedelaar dat bevoegd is. En dat is zelden Gent.”

Bulgaren en Roma

Sami Souguir opperde dat er een wet bestaat die geldinzameling op de openbare weg alleen mag met toestemming van de burgemeester. “Maar dat gaat om collectes, en daar valt bedelarij niet onder”, weet Termont. “De politie controleert, tussen 2008 en 2010 zijn 149 feiten vastgesteld, de wijkdiensten hielden dit jaar 4 specifieke acties met 22 mensen, er zijn 48 dagen gerichte controles gebeurd in het centrum en op kruispunten. Maar de wet is nu eenmaal de wet, en daar wringt het schoentje.”

Dus heeft de burgemeester al in januari een vergadering belegd met de 13 centrumsteden. “Ik wil weten of het in andere steden ook zo erg is, wat zij eraan doen, en of we niet samen naar de federale regering moeten stappen om de wet te laten wijzigen. Want het overdreven gebedel, vooral door Bulgaren en Roma, stoort mij ook. Maar ik heb er voorlopig geen antwoord op.”
Het Laatste Nieuws

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...