Gent met de dag internationaler

– PER DAG 10 NIEUWE BUITENLANDSE INWONERS – DAGELIJKS TREKKEN 2 BELGEN WEG
Vorig jaar schreven zich in Gent elke dag 10 buitenlanders in als inwoner. Daartegenover verlieten dagelijks 2 Belgen de stad. In 2011 is het aantal buitenlanders dat in Gent kwam wonen met 11 procent gestegen ten opzicht van het jaar daarvoor. In totaal schreven 3.591 niet-Belgen zich in en verlieten 692 landgenoten de stad. Het aantal nieuwe Gentenaars dat een inburgeringscursus volgde, daalde in Gent met 8 percent.

De cijfers komen van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) en omvatten alle nationaliteiten, van Bulgaren tot Nederlanders en Zweden. Uit de cijfers blijkt vooral dat Gent elke dag een stukje internationaler wordt. Ruw geschat schrijven zich elke dag 10 buitenlanders in als inwoner van Gent en verlaten 2 Belgen de stad. “Het klopt inderdaad dat het inwonersaantal van Gent op peil blijft door nieuwkomers”, zegt bevolkingsschepen Catharina Segers (Open Vld). “Ik trouw wel heel veel jonge Belgische koppels, maar eens er kinderen komen of ze kopen een huis, trekken ze naar Lochristi, Sleidinge en andere gemeenten in de Gentse rand. Daar zijn de woningprijzen een stuk lager. Oost-Europese nieuwkomers hebben een veel lagere levensstandaard. Regelmatig komen we situaties tegen waar 30 mensen in één woning samenwonen.” Dat Bulgaren de grootste groep nieuwkomers zijn, hoeft niet te verbazen. In 2011 schreven 847 Bulgaren zich in als Gentenaar. Dat zijn er 45 minder dan in 2010. Een teken dat de ontmoedigingscampagnes in Bulgarije hun vruchten beginnen af te werpen. “Gent heeft een speciale aantrekkingskracht op Bulgaren”, stelt Bourgeois. “Er woonde al een grote gemeenschap en die zorgt ervoor dat steeds meer Bulgaren naar Gent komen. Het is een typisch stadsfenomeen. In Antwerpen zien we hetzelfde gebeuren met Roemenen.”

Inburgering

“Ik vermoed dat de cijfers niet alles tonen”, zegt Ayten Mehmedova, voorzitster van de Bulgaarse vereniging in Gent. “Wie van Bulgarije naar België komt, moet nu drie maanden wachten vooraleer zich in te schrijven. Dat kan de cijfers verdraaien. Bovendien schrijft niet iedereen zich in. We kunnen onmogelijk weten hoeveel Bulgaren er in Gent rondlopen. Het is wel duidelijk dat de Bulgaarse gemeenschap nog fors groeit. We willen met onze vereniging het negatieve imago van de Bulgaarse Gentenaars bestrijden. Er wordt te veel gezegd dat Bulgaren in Gent komen profiteren.” Ook opmerkelijk: het aantal nieuwkomers dat een inburgeringscursus volgt, is in Gent flink gedaald. In 2010 waren dat er nog 1.587. Een jaar later nog slechts 1.465 of een daling van 8 procent. Nationaal stijgt dat aantal met 12 procent. Daarmee gaat Gent tegen elke trend in.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...