Gent machteloos tegenover bedelaars

Machteloos tegen bedelaars


‘Waar bedelaars vroeger op medelijden konden rekenen, zijn ze nu een vorm van overlast geworden’, zegt OCMW-voorzitter Geert Versnick. Versnick dringt daarom aan op een hardere aanpak van bedelarij, maar burgemeester Daniël Termont zegt dat dat wettelijk gewoon niet kan.

“Bedelarij moet harder worden bestreden” OCMW-voorzitter Geert Versnick

Het bedelen in Gent neemt toe, daar kan niemand naast kijken, zegt deken EdmondCocquyt van de Veldstraat. ‘Vroeger had je her en der wel eens een bedelaar, nu gaat het echt om georganiseerde bendes. Ik zag zelf onlangs nog een groepje aankomen: twee potige kerels voorop, vijf magere vrouwen erachter die instructies kregen over waar ze zich moesten zetten. Dat is uiteraard iets wat we niet zo graag zien gebeuren in onze winkelstraten.

Mensen in nood moeten worden geholpen, maar nu is deze toestand uit de hand aan het lopen.’

Dat vindt blijkbaar ook OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open VLD). Die wijdt zelfs het hoofdartikel van zijn driemaandelijkse nieuwsbrief aan het fenomeen. Bedelarij moet worden bestreden, luidt de titel en Versnick breekt een lans voor een hardere aanpak van het fenomeen. Dat is moeilijk, beseft Versnick, aangezien in de jaren negentig de wet op de bedelarij is afgeschaft en bedelen dus op zich niet meer strafbaar is. ‘We mogen ons echter niet verschuilen achter de afschaffing van die wet, maar moeten zoeken naar mogelijkheden om de georganiseerde bedelarij aan te pakken.’

Zo simpel is het echter niet, zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A).

‘Omdat ook ik hierover enorm veel klachten krijg van Gentenaars, heb ik onze juridische dienst grondig laten uitpluizen wat we wettelijk kunnen doen.
Helaas blijkt dat bijzonder weinig te zijn.’

‘Ik kan optreden tegen bedelaars die agressief zijn en die mensen lastig vallen op straat’, zegt Termont. ‘En ook tegen georganiseerde bedelarij kan de politie optreden.’ Dit jaar heeft de politie vier dossiers opgestart over mensen die anderen aanzetten tot bedelen en in één bedeldossier is een onderzoek geopend naar mensenhandel, antwoordde Termont onlangs op een vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Kristina Colen. ‘Dat soort onderzoeken is echter moeilijk. Ik ken het voorbeeld van een politieman die een bedelaar zag die overduidelijk werd afgezet met een busje lotgenoten. Maar toen hij die man aansprak, beweerde die dat hij gewoon meereed met een vriend.

Bedelen is voor die mensen een broodwinning, ze zullen zelf geen klacht indienen tegen de mensen die hen exploiteren.’

‘En doordat het bedelen zelf niet strafbaar is, staan we machteloos. Zelfs tegen ouders die met hun minderjarige kinderen gaan bedelen, kan ik niets doen. Ook bedelen met dieren is toegelaten. We hebben alle mogelijkheden bekeken – zelfs of we het reglement op de organisatie van collectes niet konden gebruiken om de bedelarij aan banden te leggen. Het blijkt echter allemaal onmogelijk. We staan dus compleet machteloos. Overigens vraag ik me ook af op welke manier ik zou moeten optreden. Moet ik die bedelaars allemaal laten opsluiten? Of moet ik ze een boete van 60euro geven – geld dat ze toch niet hebben?’

GeertVersnick zegt dat als de stad écht niets kan doen, er dringend een nieuwe wet moet komen. ‘Want de bijna industriële schaal waarop er nu wordt gebedeld, heeft niks meer te maken met de meelijwekkende bedelaars van de jaren negentig. Dat je die niet bestrafte, was begrijpelijk, maar nu moet er worden opgetreden.’ (tod)
De Standaard


Machteloos tegen bedelaars

Burgemeester krijgt daarover ‘enorm veel klachten’

‘Waar bedelaars vroeger op medelijden konden rekenen, zijn ze nu een vorm van overlast geworden’, zegt OCMW-voorzitter Geert Versnick. Versnick dringt daarom aan op een hardere aanpak van bedelarij, maar burgemeester Daniël Termont zegt dat dat wettelijk gewoon niet kan.

Het bedelen in Gent neemt toe, daar kan niemand naast kijken, zegt deken Edmond Cocquyt van de Veldstraat. ‘Vroeger had je her en der wel eens een bedelaar, nu gaat het echt om georganiseerde bendes. Ik zag zelf onlangs nog een groepje aankomen: twee potige kerels voorop, vijf magere vrouwen erachter die instructies kregen over waar ze zich moesten zetten. Da’s uiteraard iets wat wij niet zo graag zien gebeuren in onze winkelstraten.

Mensen in nood moeten worden geholpen, maar nu is deze toestand uit de hand aan het lopen.’

Wet afgeschaft

Dat vindt blijkbaar ook OCMW-voorzitter Geert Versnick. Die wijdt zelfs het hoofdartikel van zijn driemaandelijkse nieuwsbrief aan het fenomeen.

Bedelarij moet worden bestreden, luidt de titel en Versnick breekt een lans voor een hardere aanpak van het fenomeen. Dat is moeilijk, beseft Versnick, aangezien in de jaren ’90 de wet op de bedelarij is afgeschaft en bedelen dus op zich niet meer strafbaar is. ‘We mogen ons echter niet verschuilen achter de afschaffing van die wet, maar we moeten zoeken naar mogelijkheden om de georganiseerde bedelarij aan te pakken.’

Zo simpel is het echter niet, zucht burgemeester Daniël Termont (SP.A).

‘Omdat ook ik hierover enorm veel klachten krijg van Gentenaars, heb ik onze juridische dienst grondig laten uitpluizen wat we wettelijk kunnen doen.

Helaas blijkt dat bijzonder weinig te zijn.’

‘Ik kan optreden tegen bedelaars die agressief zijn en die mensen lastig vallen op straat, dat wel’, zegt Termont. ‘En ook tegen georganiseerde bedelarij kan de politie optreden.’ Dit jaar heeft de politie vier dossiers opgestart over mensen die anderen aanzetten tot bedelen en in één bedeldossier is een onderzoek geopend naar mensenhandel, antwoordde Termont onlangs op een vraag van Vlaams Belang-fractievoorzitter Kristina Colen.

‘Dat soort onderzoeken zijn echter moeilijk. Ik ken het voorbeeld van een politieman die een bedelaar zag die overduidelijk werd afgezet met een busje lotgenoten. Maar toen hij die man aansprak, beweerde die dat hij gewoon meereed met een vriend. Bedelen is voor die mensen een broodwinning, ze gaan zelf geen klacht indienen tegen de mensen die hen exploiteren.’

‘En doordat het bedelen zelf niet strafbaar is, staan we dus machteloos.

Zelfs tegen ouders die met hun minderjarige kinderen gaan bedelen kan ik niets doen. Ook bedelen met dieren is toegelaten. We hebben alle mogelijkheden bekeken – zelfs of we het reglement op de organisatie van collectes niet konden gebruiken om de bedelarij aan banden te leggen. Het blijkt echter allemaal onmogelijk. We staan dus compleet machteloos.

Overigens vraag ik me daarnaast ook af op welke manier ik zou moeten optreden. Moet ik die bedelaars allemaal laten opsluiten? Of moet ik ze een boete van 60 euro geven – geld dat ze toch niet hebben?’

Geert Versnick zegt dat als de stad écht niets kan doen, er dringend een nieuwe wet moet komen. ‘Want de bijna industriële schaal waarop er nu wordt gebedeld, heeft niks meer te maken met de meelijwekkende bedelaars van de jaren ’90. Dat je die niet bestrafte, was begrijpelijk, maar nu moet er worden opgetreden.’ (tod)
Het Nieuwsblad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...