Gent: Kopstukkendebat NSV! gaat toch door

Rechter verplicht HoGent om NSV!-debat toe te laten

De rechter in kortgeding heeft gisteren beslist dat het kopstukkendebat van de nationalistische studentenvereniging NSV! moet doorgaan. De Hogeschool Gent wilde dat verhinderen omdat het NSV! de afspraken zou geschonden hebben, maar vangt nu bot.

Nu dinsdag verzamelen onder andere Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Sven Gatz (Open Vld) en Dirk Van der Maelen (sp.a) in de campus Schoonmeersen van Hogeschool Gent. Althans volgens de affiche, want woordvoerder Johan Persyn van de Hogeschool is niet overtuigd. “Men kondigt politici aan die zelf nog van niets weten”, zegt hij. En dus kwam de Hogeschool terug op de beslissing om het debat toe te laten. Daarop trok het NSV! naar de rechter in kortgeding.

“De rechter meent dat de Hogeschool ten onrechte en eenzijdig het debat weigert, zonder geldige argumenten. Zo kunnen aangekondigde politici nog altijd vervangen worden. Het debat moet toegelaten worden op straffe van een dwangsom van 5.000 euro”, licht persrechter Mieke Dossche toe.

“Wij plooien ons naar de wil van de rechtbank. Al blijven we erbij dat de gemaakte afspraken wel door het NSV! geschonden zijn. Een sereen debat is daardoor waarschijnlijk onmogelijk geworden. We houden ons hart vast voor dinsdag”, alludeert Persyn op de zware rellen bij de laatste poging tot debat door het NSV!. Op 7 oktober 2008 vielen rake klappen aan de Blandijn toen Filip Dewinter de aula probeerde binnen te raken en daarbij gehinderd werd door linkse tegenbetogers. (LKI)
Het Laatste Nieuws / Vakantie

——————————-

Rechter verplicht HoGent om NSV!-debat toe te laten

GENT

Het NSV! kan dan toch zijn geplande debat organiseren nu dinsdag 6 oktober. De kortgedingrechter besliste gisteren om de Hogeschool Gent terug te fluiten, die dat debat in haar lokalen had verboden. ‘We hadden een contract met het NSV! om hen hun debat te laten organiseren op onze campus Schoonmeersen’, zegt Johan Persyn van de Hogeschool Gent. ‘Maar omdat zij onze partner UGent aanvielen in hun communicatie én omdat niet alle aangekondigde sprekers op hun affiche op de hoogte bleken, vonden we dat het NSV! zich niet aan de voorwaarden had gehouden. We hadden hen immers gevraagd om een pluralistisch debat te verzekeren, met mensen van alle strekkingen.’

De rechter volgde de Hogeschool Gent echter niet. ‘We zullen ons daarbij neerleggen’, zegt Persyn. ‘We hopen alleen dat het debat sereen zal verlopen. Maar alleen al de manier waarop het NSV! de universiteit heeft aangepakt, doet vrezen dat dat niet zal lukken.’

Bij het debat van vorig jaar op de Blandijnberg kwam het tot rellen. Het debat werd toen afgelast en de UGent weigerde dit jaar lokalen ter beschikking te stellen.

‘De ongeregeldheden van vorig jaar waren niet onze schuld’, zegt Wouter Opdenacker van NSV! Gent. ‘En ook de argumenten van de Hogeschool om ons debat nu te weren, sloegen nergens op. We zijn blij dat de rechter ons gelijk heeft gegeven.’ (TOD)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...