Gent hijst Turkse en Marokkaanse vlag in Brugse Poort: “Zelfgeorganiseerde segregatie”
Foto: Nick Van Mieghem.

Gent hijst Turkse en Marokkaanse vlag in Brugse Poort: “Zelfgeorganiseerde segregatie”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de “nieuwste stunt van het paars-groene stadsbestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld)”. Afgelopen weekend werden er immers Turkse en Marokkaanse vlaggen opgehangen recht tegenover de Sint-Jan-Baptistkerk in de Brugse Poort. “Welk signaal denkt De Clercq hiermee uit te zenden? Dat de Brugse Poort een soort van kolonie is van bepaalde Noord-Afrikaanse of Midden-Oosterse landen? Of dat migranten en andere allochtonen zich niet hoeven te integreren en zelfs hun loyaliteit aan vreemde landen kunnen etaleren met hun vlag én stadsmiddelen? Dit clownesk beleid bevordert segregatie en ondermijnt elke zinnige integratie.”

Dit weekend waren recht tegenover de Sint-Jan-Baptistkerk geen Gentse, Vlaamse of zelfs Belgische vlaggen te zien. Wel hoog en fier opgehangen; de Turkse en Marokkaanse vlag. Ook opmerkelijk: rondom het plein waren eveneens enkele Bulgaarse en andere vlaggen te bemerken. Slechts verderop hing nog een verdwaalde Gentse vlag, dit net voorbij het Emilius Seghersplein en dan nog aan een houten paal. Stad Gent is hierbij niet aan haar proefstuk toe. In 2014 vroeg fractieleider Johan Deckmyn (Vlaams Belang) op de gemeenteraad waarom Stad Gent – toen nog onder burgermeester Daniël Termont (Vooruit) – Turkse vlaggen ophing in en nabij de Sleepstraat. Toen was te horen dat elke erkende organisatie of zelfs inwoner van Gent zo’n vlaggen kan aanvragen. De stad Gent heeft hiervoor zelfs meer dan 1.500 vreemde vlaggen in haar bezit.

“Gentenaars zijn gastvrij, maar niet gek”

“Is dit hoe we het openbaar uitzicht en het Gentse karakter van onze stad willen (blijven) organiseren?”, vraagt Deckmyn. “Iedereen van migratieachtergrond kan zomaar vragen dat Stad Gent de vlag van zijn herkomstland ophangt in zijn straat en dat dan nog eens met stadsmiddelen? We falen duidelijk faliekant in elk zinvolle definitie van integratiebeleid en De Clercq en co. gaan dat nog eens onderstrepen en vieren ook. De burgemeester mag dan wel van politiek kleurtje veranderd zijn en nu Mathias De Clercq heten – de wereldvreemde paars-groene streken blijven duidelijk dezelfde.”

“Gent en de Gentenaars zijn altijd al gastvrij geweest”, besluit Deckmyn. “En dat is een goeie zaak. Gent is van alle Gentenaars van goeie wil, autochtoon of allochtoon. Maar wel met dien verstande dat wie in Gent zijn leven wil maken, zich ook als dusdanig hoort te gedragen. Gastvrij dus, maar niet gek. Wie zich liever als Marokkaan of Turk wil identificeren en gedragen; geen probleem – maar dat kan het best in Marokko of Turkije. Voor ons is het duidelijk: Gent is geen Ankara of Marrakesh, Gent is een fiere Vlaamse stad en moet dat blijven!”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...