Geen Twitter meer voor Gentse korpschef

Gentse korpschef mag niet meer twitteren
Gentse korpschef sluit Twitteraccount af
Korpschef sluit Twitter af

Geen Twitter meer voor Gentse korpschef

GENT – Filip Rasschaert, korpschef van de politiezone Gent, sluit eind dit jaar zijn twitteraccount af. Dat gebeurt “ter bescherming van zijn integriteit”, zo laat de Gentse burgemeester Daniël Termont weten op een schriftelijke vraag van Vlaams Belangraadslid Ortwin Depoortere.

Rasschaert begon in november 2011 een “leertraject” in sociale media en maakte daarbij een twitter-account aan. De Gentse korpschef heeft ondertussen ruim 500 volgers en verstuurde bijna 900 tweets, meestal over politie en leiderschap.

“Ik heb er een jaar mee geëxperimenteerd en de voor- en nadelen ervan ontdekt”, aldus Rasschaert. “Er zijn risico's verbonden aan het twitteren als functie.” Hij verwijst naar een klacht van Vlaams Belanger Ortwin Depoortere, die meende dat Rasschaert de taalwetgeving overtrad door een Franstalige krantentitel te retweeten. “Ik heb die titel gewoon geknipt en geplakt en daar niets aan toegevoegd, maar dat bleek blijkbaar voldoende voor een hele heisa.”

Rasschaert zegt dat hij ervaren heeft dat er veel tijd kruipt in het volgen van de nieuwsstroom en is ervan overtuigd dat er maar een beperkte groep mensen van het sociale medium gebruik maakt. Toch heeft hij er ook een aantal voordelen van ontdekt en vindt hij het interessant dat de organisatie er gebruik van maakt.

Uitgerekend dinsdag stelt voormalig politiewoordvoerder hoofdcommissaris Steven De Smet zijn boek “De Nieuwe Politie” voor, waarbij hij de politie wil binnenloodsen in de digitale maatschappij. TVP/
10/12/12-BELGA

Gentse korpschef mag niet meer twitteren

Filip Rasschaert, korpschef van de politiezone Gent, sluit eind dit jaar zijn Twitter-account af. “Ter bescherming van zijn integriteit”, zo laat de Gentse burgemeester Daniël Termont weten op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-raadslid Ortwin Depoortere. Die vond dat Rasschaert de taalwetgeving overtreden had.

Rasschaert begon in november 2011 een 'leertraject' in sociale media en maakte daarbij een Twitter-account aan. De Gentse korpschef heeft ondertussen ruim 500 volgers en verstuurde bijna 900 tweets, meestal over politie en leiderschap. “Ik heb er een jaar mee geëxperimenteerd en de voor- en nadelen ervan ontdekt”, aldus Rasschaert. “Door mijn functie zijn er risico's verbonden aan het twitteren.” Rasschaert heeft het over een klacht van Ortwin Depoortere. Die dacht namelijk dat de korpschef de taalwetgeving met de voeten getreden had door een Franstalig krantenartikel over een familiedag van de federale politie te posten. Rasschaert heeft echter helemaal niks mispeuterd. “Ik heb die titel gewoon geknipt en geplakt en daar niets aan toegevoegd, maar dat bleek blijkbaar voldoende voor een hele heisa. Het twitteren zal enkel nog door onze communicatiedienst gebeuren.” Ook zijn blog sluit hij af. (JEW/VDS)
Het Laatste Nieuws, editie: Antwerpen, Brabant-Hageland, Leuven-Brabant, Denderstreek, Dendermonde, Gent-Eeklo-Deinze, Gent-Wetteren-Lochristi, Kempen, De Ring-Brussel, Limburg, Leiestreek, Mechelen-Lier, Middenkust, Mandelstreek, De Nieuwe Gazet, Oostkust, Vlaamse Ardennen, Pajottenland, Vakantie, Westhoek, Westkust, Waasland

Gentse korpschef sluit Twitteraccount af

Filip Rasschaert: 'Het is een interessant kanaal om snel informatie te verspreiden, maar brengt ook veel risico's mee'
Filip Rasschaert, korpschef van de politiezone Gent, sluit eind dit jaar zijn Twitteraccount af. 'In mijn functie van korpschef doe ik er beter niet aan mee.'

Rasschaert maakte een Twitteraccount aan toen hij in november 2011 een leertraject volgde in sociale media. Zijn account @KCPZGENT, een afkorting voor 'korpschef politiezone Gent', telt ondertussen 500 volgers en Rasschaert verstuurde op een jaar tijd net geen 900 tweets. Maar nu is het dus genoeg geweest, want Rasschaert heeft heel wat bedenkingen bij het medium. Ook de projectgroep sociale media van de Gentse politie heeft hem geadviseerd om zijn account af te sluiten. “Twitter is een interessant kanaal om snel informatie te verspreiden, maar het brengt ook veel risico's mee”, vindt Rasschaert. “Op Twitter probeer ik eerlijk mijn mening te geven, maar dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Bovendien worden bepaalde zaken uit de context gerukt.” Zo meende Vlaams Belanger Ortwin Depoortere dat Rasschaert de taalwetgeving overtrad toen hij een Franstalige krantentitel retweette. “Dat was nochtans mijn bedoeling niet”, zegt Rasschaert. “Ik had de titel gewoon geknipt en geplakt, zonder er iets aan toe te voegen.” Ook het tijdverslindende karakter van Twitter is de Gentse korpschef een doorn in het oog. “Ik ontvang dagelijks al een honderdtal mails. Als je daar nog alle tweets bijtelt, dan wordt het nogal veel.” “Ik hoop dat de korpschef uit eigen naam zal blijven twitteren, maar het is een goede zaak dat hij zijn huidige account gaat afsluiten”, zegt de Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet, auteur van het boek De nieuwe politie. Dat boek wordt vanavond voorgesteld en moet de politie binnenloodsen in de digitale maatschappij. “Zolang de sociale media niet volledig geïntegreerd zijn in de algemene werking van de politie, is het beter om er geen gebruik van te maken”, vindt De Smet. “We hebben 195 politiezones in België. Sommige hebben een Twitteraccount, andere niet. Moet ik dan tientallen accounts volgen om te weten wat er speelt bij de politie?”
De Morgen

Gentse korpschef sluit Twitter af

Filip Rasschaert begon eind vorig jaar berichten te posten op de socialenetwerksite Twitter. Uitzonderlijk voor een korpschef, zeker omdat zijn naam @KCPZGENT expliciet verwijst naar zijn functie. Maar een jaar later zegt hij Twitter vaarwel. 'Eind dit jaar post ik nog een afsluitend bericht, maar daarna sluit ik mijn profiel af. Twitter was een experiment, maar ik heb de voor- en nadelen ontdekt', zegt hij. 'Het is te riskant om in mijn functie berichten te posten.' Rasschaerts berichten werden onder de loep genomen na een klacht van een Vlaams Belanger. 'Door een Franstalige krantentitel te retweeten heeft hij de taalwetgeving overtreden', klonk het. De Gentse burgemeester Termont besluit dat de tweet niet onder de taalwetgeving valt en er geen overtreding is. 'Maar het heeft me wel de risico's van tweeten doen inzien', zegt Rasschaert. Hij benadrukt dat het tijd is voor een nationale blauwdruk voor de politie om met sociale media om te gaan. Opvallend, want net deze avond stelt Steven De Smet, hoofdcommissaris en collega van Rasschaert bij de Gentse politie, een boek voor over hoe de politie met digitale media om zou moeten gaan. (bst)
Het Nieuwsblad, editie: Kempen, Mechelen-Lier, Antwerpen, Leuven-Hageland, Brussel-Noordrand, Pajottenland, Dender, Aan Gent gebonden, Limburg, Meetjesland – Leiestreek, Vlaamse Ardennen – Gentse Rand, Waasland, Brugge-Oostkust, Kortrijk-Waregem-Menen, Roeselare-Tielt-Izegem, Oostende-Westhoek

Korpschef sluit Twitter af

Gent Filip Rasschaert begon eind vorig jaar persoonlijk berichten te posten op Twitter. Uitzonderlijk voor een korpschef, zeker omdat zijn naam @KCPZGENT expliciet verwijst naar zijn functie. Maar amper een jaar later zegt hij Twitter al vaarwel. 'Eind dit jaar post ik nog een afsluitend bericht, maar daarna sluit ik mijn profiel af. Twitter was een experiment, maar ik heb de voor- en nadelen ontdekt', zegt hij. Rasschaerts berichten werden onder de loep genomen na een klacht van een Vlaams Belanger. 'Door een Franstalige krantentitel te retweeten heeft hij de taalwetgeving overtreden', klonk het. De Gentse burgemeester Daniël Termont besloot dat de tweet niet onder de taalwetgeving valt en dat er dus geen overtreding is. 'Maar het heeft me wel de risico's doen inzien', zegt Rasschaert. (bst)
De Standaard, editie: Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant/Brussel, Limburg, Antwerpen

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...