Geen Montmartre op Sint-Pietersplein

Het Gentse Montmartre mag tijdens de Gentse Feesten niet naar het Sint-Pietersplein. Dat besliste het schepencollege gisteren. Het straattheaterfestival kan er wel.

Eind vorig jaar kreeg organisator Marino De Raedemaeker te horen dat hij het Koophandelsplein in Gent, vlak voor het oude justitiepaleis en eigendom van het hof van beroep, niet meer mocht gebruiken om er zijn ‘Gentse Montmartre’ te houden tijdens de Gentse Feesten. Al twee jaar toverde hij het plein om tot een Franse ‘place’, waar baguettes, oesters, een antiekmarkt en straatartiesten te vinden waren. Marino stelde het Sint-Pietersplein als alternatief voor. Het is een ‘njet’ geworden.

Schepen van Feestelijkheden Lieven Decaluwe: “Het Sint-Pietersplein mag geen nieuw feestplein worden omdat we dan de feestzone moeten uitbreiden. De ordediensten zijn daar niet voor te vinden. Bovendien is het in die periode rustig in de Overpoortstraat en dat willen we zo houden. Wel mogen er eenmalige activiteiten worden gehouden. Zo zal daar dit jaar voor het eerst één en ander plaatsvinden in het kader van het straattheaterfestival”, zegt Decaluwe.

Organisator Marino is teleurgesteld. “Het Koophandelsplein zal nu tijdens de Gentse Feesten wel weer dienen als fietsenstalling zeker? Jammer, maar het is de schuld van één man (Marino doelt op de nieuwe eerste voorzitter van het hof van beroep Rik Debucquoy, red.). Die heeft ‘nee’ gezegd, terwijl het van de vorige voorzitter wél mocht.”

Commercieel

De kwestie was zelfs het onderwerp van een parlementaire vraag. Francis Van den Eynde van Vlaams Belang wilde van minister van Justitie Stefaan De Clerck horen wat nu de reden voor de weigering was. Volgens de minister past een commercieel gebeuren daar niet. “Het toont aan hoe ver het gerecht van de gewone man staat”, zucht Marino. “Je kan toch niets meer organiseren zonder sponsors. Of er nog een alternatief is? We zijn bijna februari, ik zie dat niet meer gebeuren.” (HDG)
Het Laatste Nieuws, 29 januari 2010

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...