Franstalige affiche in Donkersteeg

Taalstrijd in de Donkersteeg


De affiches met de grappige egel die de Gentse Feesten aankondigen, duiken steeds meer op in het straatbeeld. Ook in de Donkersteeg hangt er eentje.

Alleen heeft Huis Himschoot ervoor gekozen een Franstalige versie van de affiche voor het raam te hangen. Wat niet naar de zin is van Ortwin Depoortere (VB). “Franstalige affiches worden al jaren aangemaakt”, zegt feestenschepen Lieven Decaluwe (ProGent). “Alleen zijn die bedoeld voor Wallonië en Noord-Frankrijk, uiteraard niet voor Gent. Ik weet dus ook niet hoe die handelaar aan een Frans exemplaar is geraakt. Het kan wel dat er bij de toerismedienst enkele Franstalige affiches liggen voor toeristen. Maar het is zeker niet de bedoeling die onder de Gentenaars te verspreiden.” Een duidelijke uitleg, maar Ortwin Depoortere diende toch klacht in bij de commissie voor taaltoezicht. (VDS)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

————————————–

Taalstrijd in de Donkersteeg

Aan de etalage van Huys Himschoot, aan de Donkersteeg, woedt al enkele dagen een merkwaardige taalstrijd. Aanleiding is een Gentse Feesten-affiche die de uitbaters aan hun etalage hebben gehangen: dat is namelijk een Franstalige affiche voor de Fêtes de Gand.

Vorige week al trok een Vlaams Belang-delegatie bij Huys Himschoot langs met een Nederlandstalige affiche. ‘Met die affiches helpt de stad Gent de verfransing een handje’, zeggen Ortwin Depoortere en Tanguy Veys van het Vlaams Belang.

Maar dat argument maakte geen indruk op de uitbaatster van Huys Himschoot.

‘Ik heb hen gezegd dat ze moesten ophoepelen’, zegt Caroline Van Helden.

‘Schepen van Feesten Lieven Decaluwe was trouwens ook al eens binnen geweest om te vragen of ik geen andere affiche wilde ophangen. Maar ik heb deze gekregen van een toffe, trouwe klant. Die had ze bij de toeristische dienst gehaald. Er zat daar helemaal geen bijsluiter bij dat ik ze in Gent niet mocht ophangen. We vonden het een schattige affiche, met dat egeltje. Het was helemaal niet de bedoeling om een politieke stelling te verdedigen. Maar al die mensen die hier kwamen vertellen dat ik de affiche moest weghalen, hadden hier nog nooit een koffie gedronken. Ik geef voorrang aan mijn klanten.’

De affiche bleef dus hangen. ‘Maar dan zijn mensen van Voorpost ineens ‘s nachts mijn ruiten vol stickers komen plakken. Nederlands, staat erop. We hebben een industrieel kuisproduct moeten gebruiken om ze weer proper te krijgen. Ik vind dat het allemaal te ver gaat en heb klacht ingediend.’ (TOD)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden, 30 mei 2011

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...