Einde Paaltjes hinder in de Tuinwijklaan

Paaltjes aan Sint-Pietersstation weer weg, stemming eindigt met gelijke stand De anti-autopaaltjes in de Tuinwijklaan aan het Sint-Pietersstation in Gent worden op 14 juli weggehaald. Dat heeft schepen Filip Watteeuw vrijdag bekend gemaakt. Tegen eind september komt het stadsbestuur van Gent met een nieuw voorstel. Bij de stemming over het proefproject met de omstreden paaltjes heeft 49 procent van de bewoners tegen de paaltjes gestemd en 49 procent van de bewoners voor de paaltjes. In drie straten in de Tuinwijklaan, een wijk achter het Sint-Pietersstation in Gent, werden drie maanden geleden paaltjes gezet om sluipverkeer door de wijk tegen te houden.

De paaltjes zorgden voor een vermindering van het verkeer, maar lokten ook een hevige burenstrijd los in de wijk. De tegenstanders bestookten de voorstanders met verwijten, petities en sociale mediacampagnes. Omdat het om een proefproject ging, konden de bewoners van de wijk hun stem uitbrengen over de paaltjes.

De stemming liep op 7 juli af en eindigde op een gelijke stand. '49 procent van de bewoners stemde tegen, 49 procent stemde voor en 2 procent onthield zich', zei schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) vrijdag op een persconferentie. 'Er zijn twee grote bekommernissen: er is te veel sluipverkeer in de wijk en er zijn grote bezorgdheden over de bereikbaarheid.' 'Dit is dus geen duidelijke afwijzing, maar ook geen duidelijke bevestiging. In de echte doorgangsstraten zijn de meeste bewoners voor het proefproject, in niet-doorgangsstraten is de meerderheid tegen', zegt Watteeuw. 'We gaan nu in gesprek met voor- en tegenstanders. Tegen eind september komen we met een nieuw voorstel. Want er moet iets gebeuren.' In afwachting van het nieuwe voorstel worden de paaltjes op 14 juli alvast weggehaald. 'Dat was de afspraak', zegt Watteeuw. 'Er is een politieverordening tot 14 juli. Met deze uitslag van de stemming hebben we geen mandaat om die te verlengen. Maar er komt sowieso een nieuw voorstel voor de circulatie in de wijk, dat de bezorgdheden over sluipverkeer en over de bereikbaarheid combineert.'

Door Bert Staes Het Nieuwsblad

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...