Eerste gemeenteraad bitsiger dan ooit tevoren – College op retraite voor rekenoefeningen

Gemeenteraad speelt liever de man dan de bal
Beledigingen, verwijten en steken onder water

Eerste gemeenteraad bitsiger dan ooit tevoren – College op retraite voor rekenoefeningen

De eerste gemeenteraad onder een nieuw bestuur was er meteen één met een bitsige toon. Oppositiepartijen uitten zware kritiek over het bestuursakkoord van rood, groen en blauw. “Met 800 punten lijkt het bestuursakkoord op een catalogus van een postorderbedrijf. We willen nu wel eens weten wat u wil kopen en hoeveel dat zal kosten”, vroeg Siegfried Bracke (N-VA) zich af. Burgemeester Termont kondigt aan dat het stadsbestuur en de topambtenaren binnenkort drie dagen op retraite trekken om die rekenoefening te maken.

Zowel CD&V, N-VA als Vlaams Belang haalden het grof geschut boven voor het bestuursakkoord van de stad. “Is er eigenlijk wel een financiële analyse gemaakt?”, wou Veli Yüksel (CD&V) weten. “Als ik uw bestuursakkoord lees, houd ik mijn hart vast en mijn portefeuille in het oog. U moet het met 200 miljoen euro minder stellen dan de vorige beleidsploeg en blijkbaar zullen de belastingen niet verhogen… of toch niet te veel. Hoe wil u die rekening doen kloppen? Waar zal u besparen?”, vroeg Yüksel zich af. Vlaams Belang spitte het bestuursakkoord dan weer uit op zoek naar verborgen belastingen. “Men spreekt van het belonen van mensen maar in werkelijkheid wil men mensen die zich niet aan de groene regeltjes houden, bestraffen”, aldus Johan Deckmyn. Bij de meerderheidspartijen schrok men van de bitsige toon. “Als dit een voorsmaakje is voor de komende zes jaar dan staat ons nog wat te wachten”, klonk het.

Prioriteiten stellen

Burgemeester Daniël Termont noemde de kritiek over het ontbrekende prijskaartje terecht. “Er is inderdaad nog geen financieel plan”, geeft hij toe. “We hebben een plan opgesteld met 2030 als doelstelling. Die 800 punten willen we – als de kiezer het toelaat – over drie bestuursploegen verdelen. We weten nog niet welke punten prioriteit krijgen. Om dat te bepalen zullen we ons begin februari drie dagen lang afzonderen. Samen met de topambtenaren van de stad zullen we deze verschrikkelijk moeilijke rekenoefening tot een goed einde trachten te brengen. Dan zullen we beslissen welke zaken prioritair zijn en welke niet en hoe we dit zullen betalen. Door nieuwe richtlijnen zijn we sowieso verplicht om een financieel meerjarenplan op te stellen. We zullen keuzes moeten maken en we zullen inderdaad niet dezelfde marge hebben om te investeren als de voorgaande jaren”, aldus Termont. “We kondigen inderdaad een aantal nieuwe functies zoals een kinderrechtensecretaris. Niemand sluit uit dat die functies zullen opgenomen worden door ambtenaren die al voor de stad werken, bijvoorbeeld in het jeugdwerk.”

Langetermijnbeleid

Nu zondag vertrekt het schepencollege op retraite naar Oostende om er drie dagen lang het langetermijnbeleid uit te stippelen. Later in februari zal het college nog twee dagen samen zitten in Gent om die beslissingen op mekaar af te stemmen.
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Gemeenteraad speelt liever de man dan de bal

Meneer Bracke denkt dat hij hier De Zevende Dag aan het modereren is

GENT In zijn 'State of the Union' tijdens de eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur had burgemeester Termont er nog zo om gevraagd: om in de politieke arena de bal te spelen en niet de man. Maar enkele uren later vlogen de verwijten al lustig in het rond.

Huisvesting, klimaatopwarming, migratie, strijd tegen kansarmoede, toegang tot onderwijs en werk, integrale veiligheid, zorgen voor een beter ondernemersklimaat en meer inspraak in het bestuur, dat zijn dé grootste uitdagingen volgens burgemeester Termont, die zijnState of the Union hield tijdens de eerste gemeenteraad. Volgens Termont maakt hij 'duidelijke keuzes, met een visie die verder gaat dan zes jaar'.

In de kritiek van de oppositiepartijen kwamen steeds dezelfde punten terug: de – volgens hen – zwakke positie van Open VLD binnen het bestuur, het 'té hoge' aantal schepenen en Termont die te veel macht zou hebben omdat hij naast burgemeester ook voorzitter van de gemeenteraad is.

Een kritiek die Termont pareerde door naar de (N-VA-)burgemeester van Antwerpen te verwijzen, die het burgemeesterschap combineert met het voorzitterschap van de gemeenteraad en zijn partij, een zitje als Vlaams parlementslid en dat van senator.

Termont hield ook een pleidooi voor constructieve debatten. 'Bezin u goed, vooraleer u het woord neemt. U mag hard zijn voor een ander, maar wees ook hard voor uzelf. En vooral: speel de bal, nooit de man', klonk het. Zijn woorden waren nog niet koud, of de bal was al ver weg.

Nadat Siegfried Bracke een opmerking maakte over 'de teleurstellende debatten', kreeg hij door Dirk Holemans (Groen) naar het hoofd geslingerd 'dat hij denkt dat hij nog steedsDe Zevende Dag aan het modereren is'. Waarna Bracke uithaalde naar Holemans door te zeggen 'dat hij – toen hij nationaal politicus – was, inderdaad niet veel in De Zevende Dag te zien was. En dat hij vanavond de redenen daarvoor bevestigde.'

SP.A-fractieleidster Anne Schiettekatte wierp op dat ze 'gehoopt had op een constructieve oppositie, maar dat vanavond weer het tegendeel werd bewezen.'

Meteen kreeg ze daarvoor de naam Juffrouw Schiettekatte van Johan Deckmyn, de fractievoorzitter van Vlaams Belang, die zich voelde 'alsof ik in de kleuterklas zit, waar juf Schiettekatte zegt dat ik braaf moet zijn'.

Het politieke jaar is weer begonnen… (mvp)
Het Nieuwsblad, aan Gent gebonden

Beledigingen, verwijten en steken onder water

De eerste echte gemeenteraad was er ook één die bol stond van beledigingen, verwijten en steken onder water. En dat terwijl het er in de Gentse gemeenteraad normaal gezien relatief beschaafd aan toe gaat.

Sami Souguir (Open VLD) tegen Johan Deckmyn (VB)
“…als democraat: ik wel, u misschien niet.”

Sami Souguir (Open VLD) tegen N-VA
“Van N-VA is het intellectueel oneerlijk, leugenachtig en goedkoop en dit bestuursakkoord is een doorslag van het kartelprogramma.” “Jullie zijn bezig met goedkope praat.”

Dirk Holemans (Groen) tegen Siegfried Bracke (N-VA)
“Wat collega Bracke doet is flauw, niet correct en niet-collegiaal.” “We mogen ons hier regelmatig aan een Bracke-show verwachten. Mijnheer Bracke denkt dat hij nog steeds de Zevende Dag modereert. Hij voelt zich het middelpunt van de belangstelling. We hebben na Antwerpen nu ook in Gent een Calimero.”

Siegfried Bracke (N-VA) tegen Dirk Holemans (Groen)
“Ik was inderdaad vier jaar lang elke week het gezicht van de Zevende Dag en mijnheer Holemans was daar slechts heel af en toe aanwezig. Ik zal niet zeggen waarom dat was maar ik heb vanavond de redenen daarvoor bevestigd zien worden.” “Mijnheer Holemans heeft gezegd dat hij van Drongen is en voor de rest heb ik hem niet echt begrepen.”

Burgemeester Termont (sp.a) tegen Siegfried Bracke (N-VA)
“Als u het woord neemt vanop uw plaats gelieve recht te staan. Zo doen wij dat hier.” “Mijnheer Bracke is nieuw hier. We hebben daar begrip voor.”

Burgemeester Termont (sp.a) tegen iedereen
“Iedereen heeft een goede poging ondernomen om duidelijk te zijn.”

Isabelle De Clercq (N-VA) tegen Open VLD
De Open VLD een volwaardige partner. Dat gelooft geen mens.” (EDG)
Het Laatste Nieuws, Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...