Economische vluchtelingen: dit zeggen wij reeds 30 jaar!

In onderstaand Belga bericht lezen we een verklaring van de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open Vld), waarin hij zegt dat men moet stoppen met economische gelukszoekers aan te trekken. 

Dit verkondigen we reeds 30 jaar lang naar het beleid toe. Maar helaas, de diverse regeringen wilden nooit luisteren en men drong ons hiervoor zelfs in een cordon sanitaire. Nu krijgt men andermaal het deksel op de neus. Hoog tijd dat er ingegrepen wordt, ook al staat de klok reeds op vijf na twaalf. Hopelijk blijft deze verklaring niet alleen bij woorden, maar worden er ook daden aan toegevoegd.

Christian Bauwens
Fractievoorzitter Vlaams Belang, OCWM Gent(BELGA) = De huidige opvangcrisis keert jaarlijks terug omdat ons land blijft asielzoekers aantrekken, die voor een groot deel eigenlijk economische hulpzoekenden zijn. Dat zegt de Gentse OCMW-voorzitter Geert Versnick (Open Vld). In Gent komen er geen extra plaatsen in de winteropvang.


“Alles start bij de aanpak”, aldus Versnick. “Als je asielzoekers blijft aantrekken, dan zit je elk jaar met een crisis. Er moet ontradend te werk gegaan worden, en dat mis ik in het debat. De meeste mensen zijn trouwens geen asielzoekers in de zin van het woord, maar economische hulpzoekers. Zo lang ons land aantrekkingskracht heeft op die economische hulpzoekers, blijven we problemen hebben.”


Versnick wijst er ook op dat heel wat asielzoekers zich niet neerleggen bij beslissing van rechtbanken en dus in het land blijven nadat ze uitgeprocedeerd zijn.


De Gentse winteropvang is zo goed als maximaal bezet, al moest er in de nacht van dinsdag op woensdag volgens Versnick niemand geweigerd worden. Uitbreiden van opvang is volgens Versnick geen oplossing.


“Stel dat we het absoluut verkeerd signaal geven om uit te breiden, dan creëren we onmiddellijk een aanzuigeffect. Het is overigens na het raadplegen van de hulporganisaties dat wij de winteropvang niet uitbreiden.” VOC/

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...