Duur Campo Santo

Sint-Amandsberg: restauratie kost veel meer dan gedacht
Sectie R kost bijna 569.000 euro meer

De restauratie van het deel van Campo Santo dat op instorten stond, valt 570.000 euro duurder uit dan gedacht. ‘Een deel van de zogeheten sectieR was er zo slecht aan toe dat we er de grafkelders volledig moeten vernieuwen in plaats van ze alleen maar te herstellen.’

‘Toestand van instortende sectieR is veel slechter dan gevreesd’ – Schepen Rita Uyttendaele

De sectie R van het mooiste en bekendste kerkhof van Gent wordt al sinds 2006 gerestaureerd. De 496 grafkelders, gebouwd tussen 1920 en 1940, stonden er immers op instorten. Daarom is de hele sectieR al sinds 2003 afgesloten voor het publiek. ‘De restauratie van de grafkelders zou de stad Gent sowieso al 3 miljoen euro hebben gekost’, zegt schepen Rita Uyttendaele, die door Vlaams Belang-gemeenteraadslid Kristina Colen bevraagd werd over de stand van zaken van de herstellingswerken. ‘Intussen is echter duidelijk dat alles ruim een half miljoen euro meer zal kosten. De helft van de 12 rijen graven verkeerde immers in dramatisch veel slechtere toestand dan aanvankelijk gedacht. Daarom moeten we die volledig vernieuwen in plaats van alleen maar herstellen.’ Toch schieten de werken inmiddels op. In de eerste acht rijen zijn de stoffelijke overschotten intussen teruggeplaatst in de herstelde of vernieuwde kelders en zijn de meeste grafmonumenten geplaatst. In rij 9 en 10 zijn de stoffelijke overschotten nu tijdelijk verwijderd en zijn we bezig met de grondwerken. Aan de laatste twee rijen moeten we nog beginnen.’ Ondanks de tegenslag door de restauratie die ruimer uitvalt dan verwacht, zullen de werken niet noemenswaardig veel langer duren. ‘Het is de aannemer die al bezig was, die de extra werken kan uitvoeren’, zegt Uyttendaele. ‘Daardoor zal het normaal gezien slechts 65 werkdagen langer duren dan aanvankelijk verwacht – als je rekening houdt met mogelijk slecht weer misschien een maand of drie.’ Dat alles betekent dat de sectie R van Campo Santo ergens begin 2009 zal zijn afgewerkt. ‘Op dat ogenblik zullen we de hele begraafplaats opnieuw kunnen openstellen voor het publiek – en dat voor het eerst sinds 2003.’ Kristina Colen maakte zich tijdens de gemeenteraad zorgen over de vandalismebestendigheid van de nieuwe grafmonumenten, maar schepen Uyttendaele zag op dat vlak geen problemen. ‘Door hun horizontale constructie zijn de nieuwe monumenten juist minder vandalismegevoelig. Bovendien zijn er tijdens de werkuren op Campo Santo altijd onderhoudsmensen aanwezig en wordt de begraafplaats iedere avond afgesloten voor het publiek.’ (tod)
Het Nieuwsblad – Regio Gent / De StandaardSectie R kost bijna 569.000 euro meer

Sint-Amandsberg
Al ruim een jaar is sectie R van het Campo Santo afgesloten voor het publiek omwille van de restauratiewerken van 496 grafkelders en dat doet de prijs van de werken oplopen. «Van de twaalf rijen zijn er al acht rijen hersteld en zijn de stoffelijke resten teruggezet», antwoordt schepen Rita Uyttendaele op een vraag van VB-raadslid Kristina Colen. «De laatste rijen waren echter in dramatische toestand. Daardoor moesten de grafkelders volledig uitgegraven en heropgebouwd worden. De kostprijs stijgt daardoor met 569.801,63 euro plus BTW.» De kostprijs voor de herstelling van sectie R zal tegen 2009 opgelopen zijn tot 3,5 miljoen euro. (JCG)
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-LochristiRestauratie kerkhof Campo Santo  valt duurder uit dan verwacht

De restauratie van Campo Santo, het mooiste en bekendste kerkhof van Vlaanderen, valt 570.000 euro duurder uit dan verwacht. Dat antwoordde schepen van Bevolking Rita Uyttendaele (Open Vld) aan gemeenteraadslid Kristina Colen (VB).

Sectie R van het Campo Santo is al een paar jaren afgesloten voor de restauratie van de 496 grafkelders die er zich bevinden. De grafkelders, gebouwd tussen 1920 en 1940, stonden er op instorten.

“Van de twaalf rijen zijn er acht hersteld en zijn de stoffelijke overschotten teruggeplaatst”, aldus Uyttendaele. “De laatste rijen zijn in dramatisch slechte toestand. We gaan de grafkelders volledig moeten vernieuwen in plaats van ze te herstellen.”

Dat jaagt de prijs met een 570.000 euro omhoog. Het einde van de werkzaamheden is gepland voor begin 2009. De totale kostprijs zal dan 3,5 miljoen euro bedragen. Voor het eerst sinds 2003 kan het kerkhof dan weer volledig worden opengesteld voor het publiek.
HDR – Gazet van Antwerpen – 24.4.08

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...