Drongen: Omleiding van 13 km voor traject van 2,2 km – Wijk Assels van de wereld afgesloten

De bewoners van de Assels voelen zich compleet afgesloten van de wereld. Wie vanuit de wijk het 2,2 kilometer verder gelegen Drongen-centrum wil bereiken, moet nu 13 kilometer omrijden omwille van wegenwerken op de Dijkweg en in de Asselstraat. “Om gek van te worden”, zeggen de bewoners van de Assels. “En bovendien gevaarlijk.” Schepen Martine De Regge belooft beterschap, maar vraagt ook geduld.

De Dijkweg, de enige weg die de Assels en de wijk Drie Leien rechtstreeks verbindt met het dorpsplein, ligt open door grote rioleringswerken die de Assels in de toekomst droog moeten houden. “Het gevolg is wel dat mijn klanten me niet meer vinden”, zegt Lieve Winkels. Zij heeft een pedicure op de Dijkweg en een bed & breakfast.

“Je moet al een stafkaart bij de hand hebben om ons te vinden”, stelt ze. “Want de borden van de omleiding voldoen totaal niet. Vanuit Drongen-centrum moet je via de Goubaulaan en de Kaaksmetestraat omrijden om hier te geraken. Dat gaat nog, maar als wij naar het centrum willen rijden, moeten we via een opening in de zijkant de R4 oprijden. Dat is levensgevaarlijk, en bovendien staat dat nergens aangeduid. Dan is het tot de Watersportbaan rijden om zo terug te keren en afrit Drongen te nemen. Dat is 13 kilometer omrijden. Op drukke dagen rijd ik meer dan een half uur op een traject waar ik normaal vijf minuten over doe. Het centrum ligt hier slechts 2,2 kilometer vandaan”, zucht ze.

Belbus

“Ik heb mijn praktijk verhuisd naar het huis van mijn zus in de Drongenstationstraat, maar mijn B&B kan ik niet verhuizen en niemand zal me hier vinden. Op schadevergoeding hoef ik niet te rekenen, maar het is toch te zot voor woorden dat een complete wijk afgesneden wordt van de wereld? Vooral ook omdat hier geen winkels zijn. Het zou geen slecht idee zijn om een belbus te laten rijden tussen de wijk en het dorp”, stelt Winkels voor.

De kwestie werd donderdagavond nog aangekaart in de commissie openbare werken door VB-raadslid Gabrielle De Boever.

“Er komt betere signalisatie, dat heeft de aannemer beloofd”, stelde verantwoordelijke schepen Martine De Regge. “Het is een last voor bewoners, maar de werken zijn belangrijk voor de afwatering van het gebied. Dat kan slechts door de weg open te gooien en er een compleet nieuw rioleringssysteem te leggen. Door problemen met het grondwater hebben de werken in de Asselstraat vertraging opgelopen, maar we gaan er nog steeds van uit dat de planning gehaald wordt. Dan zou het leed eind dit jaar moeten geleden zijn”, stelt De Regge.

Enkele buurtbewoners en kinderen die elke dag met de fiets moeten ploeteren tussen vrachtwagens om naar school te raken.
Het Laatste Nieuws / Gent-Wetteren-Lochristi

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...