Dertigduizend drankjes houden Gentenaars warm tijdens nieuwjaarsdrink


In Gent wensten duizenden Gentenaars elkaar zondagvoormiddag een gelukkig nieuwjaar tijdens de jaarlijkse receptie op het Sint-Baafsplein. Regisseur Nic Balthazar ontwierp voor de gelegenheid een “mokke” (kop) met als opschrift “vullen tot altijd”.

Oxfam Wereldwinkels schonk dertigduizend drankjes vanuit zestien drankchalets om de Gentenaars warm te houden. De nieuwjaarsdrink had voor het eerst een thema, dit jaar “Gent swingt”, met een staalkaart van het Gentse animatie- en muziekaanbod. Er werden op het Sint-Baafsplein twee podia voorzien. Behalve burgemeester Daniël Termont (sp.a) met de traditionele nieuwjaarsboodschap is ook stadsnar Pierke Pierlala opnieuw van de partij.

Na de spreuk van Luc de Vos in 2010 en de tekening van Murielle Scherre in 2011, ontwikkelde de Gentse regisseur Nic Balthazar dit jaar een Gentse “mokke” met een knipoog naar zijn nieuwste film die eind januari in première gaat.

Er ging dit jaar ook aandacht naar de allerkleinste Gentenaars. In de inkomhal van het NTGent werd een ruimte ingericht om baby’s te verschonen en borstvoeding te geven.

Een tiental Gentse auteurs en kunstenaars verkocht gesigneerd werk en staat één euro per boek af voor de Gentse daklozen.

De Gentse Vlaams Belangafdeling deelde traditiegetrouw nieuwjaarskalendertjes uit. Die leidden vorig jaar tot een veroordeling in eerste aanleg omdat de rechter vond dat het kalendertje het beleid van Termont parodieerde, gebruik makende van Suske en Wiske. Daarom wordt dit jaar met de stripfiguurtjes zelf gelachen. FUL/
Belga

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...