Debat brengt geen vuurwerk

KARTEL ROOD-GROEN MOET HET ONTGELDEN
Kopstukkendebat: Termont: ik zweer op elkeen die ik graag heb dat ik mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker zal nemen

Het grote kopstukkendebat gisterenavond heeft niet voor vuurwerk gezorgd. Aan tafel zaten alle lijsttrekkers. Vooral het kartel rood-groen van Termont moest het ontgelden bij de andere sprekers. De volle zaal bleef een beetje op zijn honger zitten, want alle sprekers hadden wel goede ideeën, maar er kwamen geen concrete antwoorden op hoe die gerealiseerd zullen worden.
Het politieke debat gisteren werd georganiseerd door Jong Vld, Jong CD&V en Jong N-VA. De jongeren brachten Daniël Termont, Mathias De Clercq, Veli Yüksel, Siegfried Bracke en Johan Deckmyn samen aan tafel. Ook in de zaal zaten enkele bekende koppen, zoals Sas van Rouveroij. Auditorium D van de Blandijn zat zo goed als vol. Naast heel wat jongeren waren ook een redelijk aantal oudere Gentenaars en zelfs senioren present. De Gentenaars liggen dus al wakker van de grote strijd die zich de komende maanden zal afspelen. Opvallend was dat burgemeester Termont regelmatig in de verdediging werd geduwd. Niet omwille van zijn persoon of het socialisme, wel omwille van het kartel met Groen. Zelfs Mathias De Clercq noemde dat kartel bijna 'verraad'. “Die groenen hebben jarenlang dossiers zoals dat van het station geblokkeerd, ze willen geen enkele auto in de stad en ze noemen bedelaars ondernemers. Wij maken ons dus zorgen over het programma van het kartel.” Waar Bracke handig op in speelde. Opmerkelijk: de burgemeester zweert dat het niet klopt dat – als hij opnieuw burgemeester wordt – Freya na enkele jaren zal overnemen. “Als ik opnieuw burgemeester word, is het voor 6 jaar.” Nog opvallend: Siegfried Bracke was de vlotste, duidelijkste spreker aan tafel. Johan Deckmyn kwam minder aan bod, en Veli Yüksel heeft het 'snedig, sloganesk praten' nog niet onder de knie. Al waren zijn tussenkomsten inhoudelijk niet slecht, zijn lange zinnen en tussenzinnen maken hem soms moeilijk te volgen. Maar opnieuw werd gisteren duidelijk dat de strijd Termont – Bracke de sfeer zal beheersen de komende maanden. Al liet De Clercq zich gisteren ook niet onbetuigd. Over de geschetste problemen waren alle sprekers het eens, maar hoe ze die gaan aanpakken blijft nog steeds onduidelijk. Iedereen wil wel een vlottere mobiliteit, minder problemen met migratie en meer betaalbare woningen en meer aandacht voor de deelgemeenten. Maar hoe, dat blijft onduidelijk. “Het was nogal algemeen”, was de meest gehoorde kritiek achteraf. Jammer was dan ook dat het Twitterscherm dat achter de sprekers werd geprojecteerd compleet genegeerd werd door moderator Bart Verhulst. Daar verschenen af en toe interessante vragen op. Bij de vragenronde was het dan wel weer de burgemeester die zich de vlotste spreker toonde. Hij zorgde voor duidelijk antwoorden op vragen over politie-aanwezigheid in probleemwijken en over de keuze voor de omstreden Stadshal. De burgemeester staat achter het gevoerde beleid, zoveel is duidelijk.
Het Laatste Nieuws

——————————————————

Kopstukkendebat: Termont: ik zweer op elkeen die ik graag heb dat ik mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker zal nemen

'Ik zweer op elkeen die ik graag heb dat ik mijn job graag doe, dat ik 59 ben, en dat ik mijn verantwoordelijkheid als lijsttrekker zal nemen', dat antwoordde burgemeester Daniël Termont op het gerucht dat hij met Freya Van den Bossche een afspraak zou hebben om het burgemeesterschap aan haar door te geven. 'Er zijn er bij de oppositie die denken dat als je een roddel voldoende verder vertelt, hij op de duur nog waar zou worden', aldus Termont.
Termont zei een en ander In auditorium D van de Blandijnberg waar de kopstukken van de verschillende partijen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in debat gingen. Burgemeester Daniël Termont (SP.A), Mathias De  Clercq (Open VLD) Siegfried Bracke (N-VA), Veli Yüksel (CD&V) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang). Het debat was een organisatie van Jong Open VLD, met medewerking van Jong CD&V en N-VA Jong. Gezien het om een lijsttrekkersdebat ging, was er geen afzonderlijke vertegenwoordiging van Groen.
'Ik schrijf de speeches niet van mevrouw Van den Bossche, mevrouw Van den Bossche neemt haar verantwoordelijkheid en schrijft haar speeches zelf', dat antwoordde burgemeester Daniël Termont donderdagavond in het kopstukkendebat in auditorium D van de Blandijnberg. Termont speelde daarmee in op de opmerking dat Freya Van den Bossche tijdens de afgelopen 1 mei-viering het had over de N-VA, en dat op haar eigen feest. 'Ik heb ook gehoord dat mevrouw Van den Bossche mij de beste burgemeester noemde', vervolgde Termont.

Niet klaar

Dat de partij die op 1 mei feest vierde op haar eigen feest het  over N-VA had kon volgens Bracke 'misschien te maken hebben met het feit dat die partij nog niet klaar is met haar eigen programma.' Waarop Termont dan weer repliceerde dat het programma van het kartel SP-A/Groen vrijdagmiddag aan de pers voorgesteld wordt.
Bracke ontkende ook dat hij leeuwenvlaggen wou neerplanten aan het stadhuis en ontkende dat hij niets van doen had _ met alle respect voor uw persoon, mijnheer Deckmyn_ met het VB.
Volgens eerste schepen Mathias De Clercq heeft de Gentenaar geen boodschap aan een boksgevecht tussen personen en partijen: 'De bokswedstrijd was  vorige week op een andere plaats, Gent geen boodschap aan polarisering,' vervolgde De Clercq, 'Gent staat op een keerpunt, en we moeten naar de toekomst kijken.'

Bezorgd

De Clercq zei ook nog fier te zijn over wat paars de afgelopen jaren gepresteerd heeft en gaf toe verrast te zijn over de kartelvorming van SP.A met Groen. 'We weten dat het niet meer evident is dat de paarse coalitie zal kunnen voortdoen, en dat maakt mij bezorgd', aldus De Clercq. Dat de N-VA de Open VLD zou leegzuigen ontkende De Clercq met klem waarbij hij verwees naar de vorige verkiezingen.
'De Open VLD van Gent is niet rechts, maar is een sociale VLD', aldus Termont, 'en dus zal ze niet leeggezogen worden door rechts.'
Veli Yüksel (CD&V)  ging meteen in op de opmerking van Termont en zei onomwonden dat de burgemeester gelijk had: ,De Open VLD is in Gent geen liberale partij!', wat hem een klein applaus opleverde. Waarop Mathias De Clercq meteen: 'Tenminste één die applaudisseert'
Het Nieuwsblad, 3 mei 2012

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...