De maandelijkse zittingen van de Gentse gemeenteraad kosten gemiddeld 31.000,00 euro aan de stad Gent

In bijlage (2) vindt u het antwoord van burgemeester Termont op de schriftelijke vraag (bijlage 1) van Vlaams Belang-fractievoorzitter Francis Van den Eynde betreffende de kosten die de maandelijkse gemeenteraadszittingen (2 avonden) met zich meebrengen.

De gemiddelde kostprijs bedraagt 31.797 euro.

Ik wil er wel uw aandacht op vestigen dat de kosten voor de zittingen van de commissie hier niet inbegrepen zijn. Francis Van den Eynde zal hierover nog een bijkomende vraag stellen.

Quinten Vander Roost
Fractiesecretaris Vlaams Belang Gent


In de media verscheen hieromtrent het volgende:

Eén gemeenteraad kost bijna 32.000 euro

De gemiddelde Gentse gemeenteraad kost 31.797 euro. Dat antwoordde burgemeester Daniël Termont (SP.A) op een vraag van gemeenteraadslid Francis Van den Eynde (Vlaams Belang). Het grootste deel van dat bedrag gaat naar presentiegelden voor gemeenteraadsleden, kabinets- en fractiemedewerkers.

In de gemeenteraadszaal in het stadhuis verzamelen elke maand 39 gemeenteraadsleden, elf schepenen en burgemeester Daniël Termont. Meestal duurt zo’n gemeenteraad twee dagen.

Gemeenteraadsleden en kabinets- en fractiemedewerkers krijgen 185 euro (bruto) per vergadering die ze bijwonen. Het bedrag aan presentiegelden bedraagt per avond 11.885 euro. De maaltijden (broodjes, koude en warme schotels) kosten 1.423 euro voor twee avonden. Voor het uittypen van het verslag van de gemeenteraad wordt elke maand 1.264 euro uitgetrokken. (DIH)
Het Nieuwsblad / Aan Gent gebonden, 17 maart 2010

Gemeenteraad kost maandelijks ruim 31.000 euro

Hoeveel kost de maandelijkse gemeenteraad? Dat wilde Francis Van den Eynde van Vlaams Belang graag weten. En het antwoord van de burgemeester klinkt ontluisterend: gemiddeld 31.000 euro, vaste kosten zoals verwarming en verlichting niet inbegrepen.

Waaruit die 31.000 euro dan wel bestaat, wordt mooi uitgesplitst. De gemeenteraad neemt doorgaans twee avonden in beslag van telkens vijf uur. Als iedereen aanwezig is, raadsleden, schepenen, maar ook raadgevers van de schepenen, deurwachters, politie en anderen, dan tikt dat qua presentiegelden alvast aan tot 11.885 euro per avond. Qua logistieke steun komt daar per avond nog eens 846 euro bij. Dan is er nog de catering (1.060 euro op maandag en 360 euro op dinsdag), verslaggeving (267 euro per avond) en het uittikken van het verslag (650 euro). De doventolken van Helga Stevens kosten dagelijks 500 euro. Het abonnement op Notubiz (audioverslaggeving) kost per vergadering 140 euro.

Meest opmerkelijk in dit digitale tijdperk is de vaste kost voor kopiëren (500 euro) en verzenden (416 euro) per vergadering. Samengeteld komt dit dus op gemiddeld 31.787,28 euro per maand. (VDS)
Het Laatste Nieuws /  Gent-Wetteren-Lochristi, 18 maart 2010

Bijlage 1Bijlage 2

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...