De Lijn-stewards op ONVEILIGE Korenmarkt

Geklingel van trams stijgt niet meer uit boven lawaai kermisattracties


Stad Gent vraagt De Lijn om stewards in te zetten op de Korenmarkt om er de veiligheid van passanten te garanderen. En de exploitanten van de kermisattracties zullen minder lawaai moeten maken zodat het geklingel van de trams hoorbaar blijft. Op het heringerichte plein is geen aparte trambedding meer en dat kan veiligheidsproblemen geven.

Zowel de trambestuurders, als de passanten moeten leren omgaan met het nieuwe plein

GENT

Gemeenteraadslid Francis Van den Eynde (Vlaams Belang) vroeg in de gemeenteraadscommissie Algemene Zaken of bellen het enige middel is dat de trams hebben om zich een veilige weg te banen door een drukke Korenmarkt.

Sinds het plein is heringericht rijdt tram1 er al in één richting. Met de jaareindedagen staan er bovendien kermisattracties op het plein en er worden nog heel drukke dagen verwacht. Wat wordt het straks wanneer tram1 weer in beide richtingen zal rijden en ook tram4 weer over de Korenmarkt trekt?

Niet verstandig

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) antwoordde dat er inderdaad een probleem is. Aan de exploitanten van de kermismolens zal worden gevraagd de muziek stiller te zetten. Overwogen wordt ook om waarschuwingsborden te plaatsen.

Martine De Regge (SP.A), schepen van Openbare Werken en Mobiliteit, zegt dat de Korenmarkt precies is ontworpen als een plein waar een tram over rijdt.

‘Natuurlijk is er nagedacht over de trams bij het ontwerpen van dat plein. Zowel de trambestuurders, als de wandelaars zullen moeten leren omgaan met de nieuwe situatie. Voetgangers zien toch waar de sporen lopen. Tussen of op de sporen gaan lopen lijkt me niet zo verstandig. De tramsporen zijn afgelijnd door profielen die aangeven waar de loopzone is. Markeringen zie ik niet zitten op die prachtige natuursteen.’

Ook waarschuwingsborden plaatsen vindt De Regge geen goed idee. ‘Borden staan ook in de weg en we vragen ons af wat het effect ervan is. Wel zullen we de kermisexploitanten vragen om hun muziek wat stiller te zetten. We moeten de schikking op dat plein misschien herbekijken. We hebben De Lijn wel gevraagd om tijdens de drukke jaareindeperiode stewards in te zetten.’

Sint-Pietersstation

Christel Boumans zegt dat De Lijn inderdaad een vraag kreeg om stewards in te zetten. ‘De lijnhelpers en -begeleiders zijn volop bezig aan Gent Sint-Pietersstation, waar ze nuttig werk leveren. We gaan na welke mensen we op overschot hebben en hoe we dat kunnen inpassen in de werkschema’s. We begrijpen wel dat het nodig is op de Korenmarkt tijdens de drukke jaareindeperiode, maar dat is eveneens het geval aan het Sint-Pietersstation.’ (kvk)
Het Nieuwsblad

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...